Zeeuwse grensverhalen van Tommy Wieringa

OOST-SOUBURG -
In zijn reis door het land vraagt Wieringa zich af hij waarom de grenzen lopen zoals ze lopen en hoe de grenzen ons verdelen en verenigen.

Zeeland

In de tweede uitzending bezoekt Wieringa Zeeuws-Vlaanderen. De uitzending gaat over hoe de strijd tegen het water de mensen heeft gevormd. Het is een reis langs verdwenen dorpen, of dorpen die op het punt staan te verdwijnen. Wieringa gaat in op de vraag hoe je moet leven met de eeuwige dreiging van het water of onteigening vanwege natuurcompensatie.

Biografie

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Hebreeuws

Wieringa had een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels. In mei 2009 verscheen zijn roman Caesarion.