'Genoeg handtekeningen voor volksraadpleging'

Provinciale Staten moeten zichgaanbuigen over een referendum over de kerncentrale. Er zijn namelijk genoeg handtekeningen verzameld om dat af te dwingen. Dat zeggen de initiatiefnemers achter de Zeeuwse Volksraadpleging.

De kerncentrale bij Borssele (foto: OZ)

'Onafhankelijk'
Die initiatiefnemers noemen zich op hun website zeeuwsevolksraadpleging.nl 'politiek onafhankelijke Zeeuwse burgers'. Ze willen dat de Zeeuwen zich via het referendum mogen uitspreken over de financiële steun aan de kerncentrale van Borssele.

Verlies
Die zou verlies draaien en deels met geld vanuit Zeeuwse overheden overeind gehouden worden. Als het aan meerdere milieu- en natuurorganisaties ligt, komt er een einde aan die steun.

Handtekeningen
Er moesten 6000 handtekeningen worden verzameld. Volgens de initiatiefnemers zelf is dat nu gelukt. Maar daarmee is de komst van het referendum verre van zeker.

Rondgang
Met die handtekeningen wordt alleen afgedwongen dat Provinciale Staten zich daarover buigen. Maar een rondgang langs de partijen in Provinciale Staten leerde eerder al dat een meerderheid geen voorstander is van zo'n referendum.

Anoniem
Daarnaast hebben de initiatiefnemers aangekondigd dat ze zichzelf binnenkort bekend gaan maken. Tot nu bleven zij namelijk anoniem, wat meerdere Zeeuwse politieke partijen omschreven als 'uiterst merkwaardig'.

Lees ook: Actie volksraadpleging kerncentrale kansloos

51.5069951,3.616772

Deel dit artikel:

Reageren