Jarige getijdencentrale wil jouw geld hebben (video)

Jarige getijdencentrale wil jouw geld hebben (video)
Jarige getijdencentrale wil jouw geld hebben (video) © OZ
Crowdfunding getijdencentrale

Primeur

NEELTJE JANS - De centrale werd eind september 2015 geplaatst en in november in gebruik genomen. De opening trok veel aandacht, omdat het opwekken van stroom uit eb en vloed een primeur is voor Nederland. Het voordeel van getijdenstroom is dat het getij in tegenstelling tot wind- en zonne-energie er altijd is, waardoor je zeker bent van een constante stroomproductie.

Meebetalen

Volgens het bedrijf achter de centrale, Tocardo, komen er regelmatig verzoeken binnen van particulieren die willen meebetalen aan de ontwikkeling van getijdenstroom. Daarom is het bedrijf deze actie gestart. De inleg voor de crowdfunding begint bij de duizend euro en de looptijd is vijf jaar. Dat betekent dat je de investering na die periode weer terugkrijgt. 
Getijdencentrale in gebruik
Getijdencentrale in gebruik © OZ
ITEM crowdfundinggetijdencentrale

Technisch succes

De kinderziektes zijn er inmiddels allemaal uit en volgens de directeur van Tocardo, Hans van Breugel, verloopt het opwekken van energie uit het getij nu vlekkeloos. Technisch gezien is de centrale een succes, maar op financieel vlak valt het succes tot nu toe wat tegen, omdat het niet is gelukt om een afnemer te vinden die meer wil bijbetalen voor de getijdenstroom.

Prijs

Nu wordt de stroom afgenomen door Delta, maar dat bedrijf betaalt minder per kilowattuur dan de prijs waarop Tocardo had gehoopt. Het bedrijf heeft wel gezocht naar een andere afnemer, maar het is niet gelukt om er een te vinden die meer wilde betalen.
Nieuwe getijdencentrale
Nieuwe getijdencentrale © Tocardo

Grote order

Internationaal gezien richt het bedrijf zich nu vooral op Canada en Engeland, omdat daar voor groene stroom wel een hogere prijs per kilowattuur gehanteerd wordt én omdat beide landen kusten hebben met een sterke getijdenwerking. De eerste grote order vanuit Canada is in ieder geval al binnen.
Tocardo test turbines getijdencentrale
Tocardo test turbines getijdencentrale © OZ

Testcentrum

In Zeeland wordt vooral gewerkt aan het verder ontwikkelen van de getijdencentrales. Zo wil Tocardo de centrale in de stormvloedkering uitbreiden met extra turbines en komt er in de Grevelingendam een testcentrum waar nieuwe turbines worden ontwikkeld en wordt gekeken naar methoden om stroom op te wekken zonder dat daarbij de passerende vissen doodgaan.
Turbines getijdencentrale
Turbines getijdencentrale © OZ

Verder optimaliseren

​​De centrale in de stormvloedkering wekt nu genoeg stroom op om duizend huishouden in hun energiebehoefte te voorzien. Tocardo wil de turbines optimaliseren en zo de stroomopbrengst verder verhogen. Het doel is om uiteindelijk met deze turbines tweeduizend huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Daarbij zijn de toekomstige extra turbines dus nog niet meegerekend.

​Lees ook:
​- ​Getijdencentrale in bedrijf, groene stroom uit eb en vloed 
​- ​Kilometers kabel nodig om getijdenstroom aan land te krijgen 
​- ​Getijdencentrale met alle voorzichtigheid geplaatst