'Voortaan sneller informatie over wachttijden' (video)

'Voortaan sneller informatie over wachttijden' (video)
'Voortaan sneller informatie over wachttijden' (video) © oz
huisartsenpostenonline1

Langer dan een uur wachten

OOST-SOUBURG - De lange wachttijden zijn de voornaamste klacht van patiënten. Tien procent moest langer dan een uur wachten, blijkt uit een publieksenquête van de regionale omroepen en de NOS. Zeeland wijkt daarin niet af van het landelijke beeld.

Anderen krijgen voorrang

Het is voor patiënten niet duidelijk waarom andere patiënten voorrang krijgen. De ernstigste patiënten gaan voor de minder ernstige, die daardoor langer moeten wachten. Patiënten in de wachtkamer zullen binnenkort beter worden geïnformeerd, bijvoorbeeld door een informatiescherm.

Terugbellen

De huisartsenposten gaan mensen die lang aan de telefoon wachten tot die wordt opgenomen, de mogelijkheid geven hun nummer in te toetsen. De assistente kan dan terugbellen als zij haar eerdere telefoontjes heeft afgehandeld. 
huisartsenpostenonline2

Alleen echte spoed

De huisartsenpost is bedoeld voor dringende hulp in de avonden en weekenden, die niet kan wachten tot de volgende dag. "Heel vaak kunnen we mensen helpen met een zelf-zorg-advies en geruststellen", zegt Jeroen Frequin van de huisartsenposten in Zeeuws-Vlaanderen. "We zijn er echt alleen maar voor die klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag."

Verschil

Voor sommige mensen is dat lastig. Zij bellen met klachten en zijn ongerust. Soms voelt een klacht voor de patiënt als spoed, maar wordt het op de huisartsenpost niet als spoed gezien.

Onvriendelijk te woord gestaan

Meer dan een kwart van de mensen die de publieksenquête hebben ingevuld, 26,8%, is ontevreden. Ze vinden dat ze onvriendelijk te woord zijn gestaan. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 23,8 %. Er wordt geklaagd over lange vragenlijsten. En sommigen voelen zich afgewimpeld door de assistente, die de klacht niet dringend genoeg vindt.

'Beter of dood'

Zo zegt een patiënt het volgende over de Goese HAP: "Het lijkt wel of die mevrouw van de receptie de kosten zelf moet betalen." En een Terneuzenaar zegt over de huisartsenpost in zijn woonplaats: "Voordat de telefoon wordt opgenomen en je de test van zuster Serpentia hebt doorstaan, ben je óf beter, óf dood."