Scheldedelta in beeld als Unesco-park

De Scheldedelta moet het tweede Unesco geopark van Nederland worden. Het dagelijks provinciebestuur wil dat samen metde provincie Noord-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen voor elkaar krijgen.

(foto: Omroep Zeeland / André Vermeulen)

Uniek in de wereld
In Nederland is nu alleen de Hondsrug in Drenthe een door Unesco erkend geopark. Een geopark is een gebied met een bijzondere geologische waarde. Het gaat dan over de structuur van de bodem, aardlagen, begroeiing en de geschiedenis van het gebied. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht komt de Scheldedelta in aanmerking voor een Unesco-status vanwege de scheiding van zoet en zout en zand en klei. Die is volgens haar uniek in de wereld. Unesco is een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich inzet voor het behoud van bijzondere gebouwen en natuurgebieden in de wereld.

Impuls
Als de Scheldedelta de status van Unesco-geopark krijgt, kan dat volgens Schönknecht een impuls geven aan het toerisme en de economie in het gebied. Zeeland gaat samen met Noord-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen onderzoeken wat er moet gebeuren om het gebied op de lijst van Unesco te krijgen. Daarvoor hebben ze tot november 2017 de tijd.

Foto's: Ferry Rigault / André Vermeulen

51.5005802,3.6132098

Deel dit artikel:

Reageren