Milieuorganisaties: sluit kerncentrale nu en ontmantel later

Milieuorganisaties: sluit kerncentrale nu en ontmantel later
Milieuorganisaties: sluit kerncentrale nu en ontmantel later © OZ
kerncentrale Borssele
kerncentrale Borssele © OZ

Overheidssteun

OOST-SOUBURG - Het rapport loopt vooruit op het verzoek de Tweede Kamer aan het ministerie van Economische zaken om de gevolgen van overheidssteun in kaart te brengen.

Risico's

Volgens de onderzoekers van Spring Associates brengt overheidssteun grote financiële gevolgen met zich mee, omdat niet vaststaat hoe de stroomprijs zich ontwikkelt. De nodige investeringen aan de centrale zijn alleen lonend, als de stroomprijs de komende tien jaar verdubbelt, zeggen de onderzoekers. Als de prijzen gelijk blijven of dalen, kan er een verlies ontstaan van een half miljard euro.

Scenario's

In het rapport worden drie scenario's doorgerekend. De kerncentrale openhouden, sluiten of insluiten. In het laatste scenario wordt de kerncentrale nu gesloten, maar pas veel later ontmanteld. Dat is volgens de onderzoekers de meest veilige financiële mogelijkheid. De verliezen worden dan beperkt tot 100 miljoen euro, schrijven ze.

Sparen

"Met dat laatste scenario kan ook geld worden gespaard", zegt Peer de Rijk van WISE. "Er zit nog wat geld in het ontmantelingsfonds, maar dat is absoluut onvoldoende. Dus als je de centrale nu zou sluiten, zou er geld bij moeten van de overheid of de aandeelhouders."
WISE

Delta

Eigenaar Delta heeft het Rijk en de provincie Zeeland en een aantal gemeenten, de aandeelhouders van Borssele, om financiële steun gevraagd. De komende jaren verwacht het energiebedrijf verliezen. Zonder verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen kan Delta naar eigen zeggen niet aan zijn verplichtingen voldoen.