Vakantieparken betaalden jarenlang te veel belasting (video)

Recreatieparken in Zeelandhebben jaren lang te veel aanOZB-belastingen betaald aan gemeenten, en die moeten dat nuaan de parkenterugbetalen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. In Zeeland gaat hetom een bedrag van 7 tot 10 miljoen euro.

Zakelijk object
Gemeenten hebben vakantiewoningen jaren lang als een zakelijk object aangeslagen, maar volgens de Hoge Raad moet dat zijn als 'gewone' woningen. Voor die eerste wordt meer OZB betaald dan voor een woning. Dat verschil moeten de gemeenten terugbetalen over een periode van vijf jaar. Voor heel Nederland gaat het om een bedrag van 75 miljoen euro, zegt woordvoerder Egon Brandse van Phydias, een WOZ-gespecialiseerd bedrijf uit Arnhem.

Flink in buidel tasten
In Zeeland zullen vooral de gemeenten Veere, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Sluis flink in de buidel moeten tasten, omdat daar veel recreatieparken zijn, denkt Brandse. "Een groot vakantiepark, met meer dan honderd gemetselde bungalows en stacaravans, kan van een gemeente een bedrag van ruim 300.000 euro terugverwachten, over een periode van vijf jaar. Voor een kleiner park, met zo'n veertig opstallen kan dat een bedrag worden van 40.000 euro."

Meer dan half miljoen
Landelijke grote vakantieparken zoals Roompot, Centre Parcs en Landle, die ook in Zeeland parken hebben, kunnen volgens Phydias bedragen terugverwachten van boven een half miljoen. Recreatieondernemers moeten wel zelf actie ondernemen om geld terug te vorderen, zegt Brandse. "Maar daar zullen we ze graag bij helpen."

51.4644394,3.5963944

Deel dit artikel:

Reageren