Eerste particuliere zonnepark komt er (video)

Het eerste, grotendeels particuliere zonnepark van Zeeland komt er. De samenwerking tussen tientallen inwoners van West-Zeeuws-Vlaanderen en een handvol bedrijven is vandaag vastgelegd in de oprichting van een coƶperatie.

Zonne-energie (foto: Omroep Zeeland)

Schoondijke
Inwoners van verschillende dorpen rond Schoondijke hebben zich verenigd in de coöperatie om met bijna 300 zonnepanelen groene stroom op te wekken. Het initiatief komt van stichting Duurzaam Groede. Adrie Neuféglise van de stichting heeft er sinds begin dit jaar samen met anderen aan gewerkt. "Ik ben trots dat het eindelijk gaat beginnen", glundert hij. Als alles goed verloopt gaan de zonnepanelen op het dak van Hydrauvision in Schoondijke in december de eerste stroom opwekken.

Postcoderoos
Dankzij gunstige belastingvoordelen en regels uit het energieakkoord, is het voor particulieren en bedrijven mogelijk om samen op te trekken. Via de zogenoemde postcoderoos, mogen bedrijven en inwoners in en rondom de plek waar een zonnepark staat investeren in de opwekking van groene stroom. Dat kan alleen als de mensen wonen in een postcodegebied dat direct aansluit op het postcodegebied van het zonnepark.

Postcoderoos Schoondijke (foto: Omroep Zeeland)

Korting op energierekening
Volgens Adrie Neuféglise van Duurzaam Groede levert een investering in het zonnepark dankzij belastingvoordelen zo'n zes procent rendement op. Alle 25 deelnemers doen mee voor vijftien jaar. Energiebedrijf Delta verwacht dat de komende jaren veel meer coöperaties worden opgericht die op daken van bedrijven zonnepanelen gaan plaatsen.

51.3562413,3.5565323

Deel dit artikel:

Reageren