Geen gedoe, wel groene stroom en het kan groot worden (video)

Burgers die investeren in zonneparken op daken van bedrijven gaat het helemaal worden. Daar is energiebedrijf Delta van overtuigd. Sinds begin dit jaar is een regeling waardoor burgers samen een zonnepark kunnen opzetten financieel aantrekkelijk geworden, waardoor er veel van wordt verwacht.

Postcoderoos Schoondijke (foto: Omroep Zeeland)

Postcoderoos
Via de zogenoemde postcoderoos-regeling, mogen bedrijven en inwoners in en rondom de plek waar een zonnepark komt, investeren in de opwekking van groene stroom. Dat kan alleen als de mensen wonen in een postcodegebied dat direct aansluit op het postcodegebied van het zonnepark.  Sinds begin dit jaar is landelijk het aantal coöperaties dat een dergelijk park beheert gestegen van vijf naar vijftig. In Zeeland wordt in december het eerste particuliere zonnepark verwacht in Schoondijke.

Plek genoeg
Volgens Kevin Murphy van Delta is er in Zeeland plek genoeg voor meer van dergelijke initiatieven.

Nog niet massaal
Buiten de eerste in Schoondijke, zijn er nu nog slechts twee andere vergelijkbare initiatieven die op de rol staan. In de gemeente Borsele en op Schouwen-Duiveland zijn inmiddels coöperaties opgericht of in wording die willen investeren in zonnepanelen. "Een dergelijke samenwerking opzetten kost tijd", weet Adrie Neuféglise van de zonnecoöperatie in Schoondijke. Neuféglise wil daarom met zijn coöperatie als voorbeeld dienen voor de rest van de provincie, zodat veel werk anderen bespaard kan blijven.

Lees ook:
Eerste particuliere zonnepark komt er

Alleen de lusten
Wie in een bestaande coöperatie stapt, heeft daarentegen vooral gemak denkt Jacqueline Ligtenberg uit Groede. 

Als je niet zelf kunt
Naast gemak, is het volgens Kevin Murphy vooral interessant voor mensen die wel willen, maar geen panelen mogen plaatsen op hun dak. "Denk daarbij aan mensen die in een monument wonen of huurders", legt Murphy uit. "Daarnaast zijn er mensen die dergelijk panelen op het eigen dak niet mooi vinden of het een heel gedoe vinden om een heel systeem in huis aan te leggen."

Veranderingen na 2020
Mogelijk biedt de postcoderoos-regeling een alternatief voor als er zaken veranderen in de huidige wetgeving rond zonnepanelen bij mensen thuis. Begin 2017 komt minister Kamp van Economische Zaken mogelijk met plannen om die subsidieregeling te versoberen. Nu nog hebben bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Als alle huishoudens daaraan zouden beginnen, zou dat de Nederlandse schatkist te veel geld kosten.

51.4931347,3.6062336

Deel dit artikel:

Reageren