AED: 'Ik weet dat er een in de buurt is, maar geen idee waar' (video)

Waar ligt de defibrillator bij u in de buurt? Veel Zeeuwen weten het niet en als ze het wel weten is het vaak een plek die beperkt toegankelijk is, zoals een winkel of buurthuis.

Registratie
Het Rode Kruis liet eerder vandaag weten dat het aantal geregistreerde defibrillators, ook wel AED's genoemd, flink moet worden opgeschroefd. Uit cijfers die ze hebben verzameld bij leveranciers blijkt dat er landelijk meer dan 100.000 defibrillators verkocht zijn, en er maar 26.000 geregistreerd staan bij het Rode Kruis. In Zeeland staan er 800 geregistreerd.

Lees ook: Aantal beschikbare AED's alarmerend laag

App
Het Rode Kruis roept eigenaren dan ook op om hun defibrillators te registeren zodat gebruikers van de app in geval van nood weten waar de dichtstbijzijnde AED is te vinden.

Kantoortijden
Een ander probleem dat het Rode Kruis signaleert is de bereikbaarheid van de geregistreerde defibrillators. Meer dan de helft van de levensreddende apparaten zijn niet 24 uur per dag bereikbaar doordat ze in een winkel, sportschool of gemeentehuis liggen die niet altijd is geopend. 

Gesloten deur
Volgens Peter Paul Tenthof van het Rode Kruis liggen veel defibrillators achter gesloten deuren uit angst voor vandalisme. De apparaten zijn duur in aanschaf en onderhoud en dat maakt dat veel eigenaren het uit voorzorg binnen ophangen. Een onterechte angst volgens Tenthof, omdat het aantal vernielingen van defibrillators reuze meevalt. Bij hem zijn maar drie gevallen bekend van vernieling.

Vernield
Maar daar is Paul Corbijn, eigenaar van de supermarkt in Vrouwenpolder, het niet mee eens. Zijn defibrillator was een week nadat hij hem buiten had opgehangen verdwenen.

Meldkamer
Om de defibrillator buiten de openingstijden van zijn winkel toch beschikbaar te houden, heeft hij een afspraak met de meldkamer van 112 die hem buiten openingstijden bellen als er een defibrillator nodig is.

51.4644394,3.5963944

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen AED Defibrillator Rode Kruis
Deel dit artikel:

Reageren