Bieten varen Yerseke binnen (video)

YERSEKE - De jaarlijkse bietentocht is weer bezig. Op de eerste dagkwamen de schepen in Yerseke binnen om de symbolische hoeveelheid bieten over te laden op een vrachtwagentje.

Traditie in ere houden
Elk jaar wordt de bietentocht gevaren. De organisatie doet dat om de traditie in ere te houden. Vroeger werd er namelijk veel vervoerd per schip vooral in Zeeland. Eén van de producten waren suikerbieten. Tegenwoordig gebeurt dat met vrachtwagens over de weg maar dat beeld vindt de organisatie te eenzijdig. "De mensen moeten beseffen welke geschiedenis daar achter zit." aldus voorzitter van de stichting Zeeuwse Beurtvaart Han van Veen.

Bietentocht Yerseke (foto: OZ)
Bietentocht Yerseke (foto: OZ)

Vier dagen varen
In totaal wordt er vier dagen gevaren. Van Goes naar Yerseke, vervolgens van Yerseke naar Colijnsplaat en dan naar Zierikzee. De derde dag wordt er gevaren van Zierikzee naar De Heen. Op de slotdag gaat het laatste deel van de route naar Willemstad (Noord-Brabant).

Deelnemers uit heel Nederland
Hoewel de tocht in het Zeeuwse wordt gehouden doen er volgens de organisatie deelnemers uit heel Nederland mee. In de haven van Yerseke legden vandaag 25 schepen aan. Ieder schip heeft een symbolisch aantal suikerbieten bij zich die per vrachtwagen alvast vooruit gaan naar Willemstad. Daar worden ze op de slotdag gekeurd door een heuse bietenkeurder.

ITEM bietentocht

51.502246,4.0542903

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Yerseke Bietentocht
Deel dit artikel:

Reageren