'De Slag om de Schelde moet gaan leven in Canada' (video)

'De Slag om de Schelde moet gaan leven in Canada' (video)
'De Slag om de Schelde moet gaan leven in Canada' (video) © oz
herdenkingsweek ambassadeur 1

Cinderella Army

DEN HAAG - De verliezen van de Canadezen tijdens de Slag om de Schelde in het najaar van 1944 waren enorm. Van alle ruim 12.000 vermisten, gewonden en doden aan geallieerde kant was meer dan de helft Canadees. Veel van de moeizame operaties, zoals het bevrijden van havens en het vrijmaken van de oevers van de Westerschelde, werd door Amerika en Engeland afgeschoven op de Canadezen. Die voelden zich daardoor achtergesteld en noemden hun leger het 'Cinderella Army' oftewel het 'Assepoester leger'. De Slag om de Schelde heeft nooit zoveel aandacht gekregen als de landing in Normandië en de Slag om Arnhem.

Jubileumviering

In 2014 sloten de provincie en de Canadese ambassade een overeenkomst om de Slag om de Schelde meer op de kaart te zetten. Met de afspraak voor een grote jubileumviering iedere vijf jaar. Voor het eerst is er nu een herdenking van een week lang met toneelvoorstellingen, lezingen en herdenkingen.

Plan

Nölke ziet dat er in Canada niet veel wordt stilgestaan bij de Slag om de Schelde. Dat zou ze graag anders zien en heeft een plan ontwikkeld. In 2019 gaat ze samen met het Canadese oorlogsmuseum een grote herdenking organiseren zowel in Canada als in Nederland.
Herdenkingsweek ambassadeur 2

Begraven

De herdenkingsweek wordt gecoördineerd door het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en vindt ook plaats in Brabant. In Bergen op Zoom is een oorlogskerkhof waar zo'n 1100 omgekomen Canadese soldaten begraven liggen.