Zeeland telt nog steeds veel 'eenstreepjedorpen' (video)

Zeeland telt nog steeds veel 'eenstreepjedorpen' (video)
Zeeland telt nog steeds veel 'eenstreepjedorpen' (video) © Omroep Zeeland
Eind bereikbaarheidsonderzoek 1

Erg vervelend

KATS - Een melding uit Tholen: "Wij hebben een camping en onze gasten klagen ook altijd over het bereik. Sommige denken dat we er iets aan kunnen doen, waardoor we zelfs ontevreden gasten hebben. Erg vervelend." Eentje uit Sas van Gent: "Het is behoorlijk irritant dat we hier zo slecht bereik hebben. Is toch niet normaal dat je in de achtertuin moet gaan staan. Lekker met de winter in het vooruitzicht. En mensen kunnen ons niet bellen!" In totaal hebben 635 Zeeuwen hun provider een onvoldoende gegeven, dat is 41 procent van het totaal.

Provinciaal onderzoek

Vorig jaar heeft de provincie Zeeland ook al een groot onderzoek laten doen naar de prestaties van de verschillende providers. Toen stelde 87 procent van de gebruikers dat ze problemen met hun provider hebben. In de eerste weken van oktober 2016 heeft Omroep Zeeland door middel van een peiling de Zeeuwen een tweede keer gevraagd hun provider te beoordelen.

Positiever

Toch zijn beide onderzoeken moeilijk met elkaar te vergelijken. In dit nieuwe onderzoek, dat Omroep Zeeland samen met de andere regionale omroepen en de NOS heeft uitgevoerd, is met name naar een cijfer voor het bereik in en om de eigen woning gevraagd. Een meerderheid van de mensen, zo blijkt nu, is best wel tevreden en heeft dus een zes of meer toegekend. In dit onderzoek komen de meeste providers dus positiever uit de bus.
Ranglijst
Per dorp is een gemiddeld cijfer berekend. Dat leverde een ranglijst op van dorpen met het slechtste bereik voor hun eigen inwoners. Alleen die kernen waar tien of meer mensen aan het onderzoek hebben deelgenomen, zijn in de ranglijst meegenomen. Zie onderstaande grafiek, alleen plaatsen met meer dan tien meldingen zijn opgenomen. Scroll helemaal naar onderen voor het dorp met het beste bereik van Zeeland: Bruinisse.

Grafiek ranglijst slechtste dorpen

Top drie

De drie belangrijkste providers van Zeeland zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. In het onderzoek van Omroep Zeeland (dat niet als een gewone steekproef is opgezet, maar alleen gebruik maakte van het initiatief van de mensen zelf om deel te nemen) nemen deze drie bedrijven 77 procent van de Zeeuwse markt in.

Andere providers

Een grote variëteit andere providers is min of meer actief op de Zeeuwse markt. Voor het complete overzicht met de beoordelingen van alle providers per gemeente ga je naar de speciale Mobiele Bereik-pagina van Omroep Zeeland. 

Beste en slechtste

In het onderzoek zijn tien verschillende providers genoemd, maar sommigen hebben bijna geen klanten in Zeeland. In onderstaande ranglijst zijn alleen de beoordelingen van de providers met meer dan vijftig meldingen van gebruikers opgenomen.

Grafiek: ranglijst providers in Zeeland

KPN
De deelnemers aan de enquête hebben ook hun postcode opgegeven. Daarom is per kern te zien hoe de prestaties van de providers in en om de eigen woning worden beoordeeld. Zoals van de KPN:

Grafiek KPN

Vodafone

Hoe beoordelen de Zeeuwen de prestaties van hun Vodafone-abonnement in en om de eigen woning?

Grafiek Vodafone

T-Mobile

Hetzelfde oordeel, maar dan van de klanten van T-Mobile.

Grafiek: T-Mobile

Hartpatiënt

De grootste probleemgebieden liggen buiten de grote bewoningskernen van Zeeland. Zoals op Noord-Beveland, waar deze mevrouw woont, die een abonnement heeft bij KPN. Ze geeft het bedrijf een harde 2. "Ik vind het erg, want mijn man is hartpatiënt, dat je mobiel niet kan bellen maar ook dat je vaste kabelbedrijf ZeelandNet er geregeld uit ligt. Zorgwekkend dus en dan word je weleens bang." Maar een ander van hetzelfde eiland schrijft: "Providerkeuze maakt niet uit ze hebben hier allen een slecht bereik."

Verschillen

Toch kunnen de verschillen per kern en per provider groot zijn. Bovenstaande kaarten geven voor de drie grootste providers een beeld van hoe de gebruikers over hun netwerk denken. Wil je de score van méér providers zien, uitgesplitst naar gemeenten, ga dan naar de speciale website van Omroep Zeeland, waar je alle beoordelingen kunt zien.

Roaming

Vorig jaar al in het provinciale onderzoek en ook dit jaar in het omroep-onderzoek komt naar voren dat veel Zeeuwen problemen hebben met roaming. Dus het overschakelen op een duurder buitenlands netwerk als het eigen netwerk geen bereik heeft of geen capaciteit. Dat gebeurt niet alleen vaak langs de Zeeuwse-Vlaamse grens, maar ook op het strand tussen Westkapelle en Vlissingen, dus in het zicht van Knokke. Maar ook in het oosten van de provincie zijn er roamingklachten: "In Rilland schakel je regelmatig automatisch over op een Belgisch netwerk wat enorme kosten met zich mee kan brengen! "

Voorbijgaand

Dit probleem is van voorbijgaande aard. Er zijn inmiddels Europese afspraken gemaakt om de extra kosten het roamen per juni 2017 af te schaffen. Wie dan incidenteel op een Belgisch netwerk belandt krijgt daarvoor geen extra kosten. Dat geldt niet voor mensen die dagelijks met een Belgische netwerk bellen (wat op sommige plekken in bijvoorbeeld Sas van Gent het geval is) want dan kunnen er nog wel extra kosten in rekening worden gebracht.