ANWB: pas op met tanken over de grens

Tank jij weleens over de grensin België? Dat is lekker goedkoop, maar je moet er wel mee oppassen, want in 2017 wordt daar de normale benzine (Super 95 of Euro95) vervangen door E10 en lang niet alle auto's kunnen daartegen, waarschuwt de ANWB.

Tanken (foto: Omroep Zeeland)

Ethanol
E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol. Ethanol kan sommige auto's aantasten. Voor ongeveer tien procent van de auto's geldt dat ze niet geschikt zijn voor E10. Bij deze groep auto's bestaat de kans dat de ethanol bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantast. 

E10-check
Omdat veel Zeeuwen vanwege de lagere prijzen in België tanken, waarschuwt de ANWB uitdrukkelijk ook de Zeeuwen in het grensgebied. Of jouw auto E10 wel aankan, kun je controleren via de ANWB. Voor auto's en motoren die niet op E10 kunnen rijden, adviseert de ANWB om over te stappen op de premiumbrandstof octaangetal 98, vaak wordt dat zoals SuperPlus 98 genoemd. Dat is iets duurder, maar je auto gaat er niet van kapot.

Voorbeeld
Door het overstappen op E10 volgt België het voorbeeld van Duitsland en Frankrijk. Die landen zijn al op E10 overgestapt. In Duitsland en straks ook in België heet het gewoon E10, in Frankrijk wordt het SP95-E10 genoemd. Het aanlengen van benzine met bio-ethanol helpt bij het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. 

Minder belasting
In tegenstelling tot Frankrijk en België blijft de brandstof Euro 95 in Duitsland voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar, maar doordat over de E10 minder belasting wordt geheven, verwacht de ANWB dat de E10 goedkoper zal zijn dan de Euro95.

Lagere accijns
Over de prijs van E10 in België is nog niets bekend. De Belgische politiek buigt zich nog over de mogelijkheid om het gebruik van de brandstof, net als in Duitsland, te stimuleren door middel van een lagere accijns.

Lees ook: De helft van grensbewoners tankt over de grens

51.2051928,3.8281411

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen nibri ANWB tanken benzine E10
Deel dit artikel:

Reageren