Deze bijen steken hun tong uit voor wiet

Er waren al politiepaarden enpolitiehonden, maar in Zeeland en Brabant komt de politie met iets nieuws: politiebijen. De insecten gaan de Taskforce Zeeland-Brabant helpen bijhet opsporen van wietkwekerijen.

Deze bij heeft een neusje voor wiet (foto: Taskforce Zeeland-Brabant)

Foto: Taskforce Zeeland-Brabant

Kruimeldief
Het werkt als volgt: er worden 36 bijen vastgezet in setjes van zes in een soort kruimeldief die lucht aanzuigt. Wanneer de insecten wiet ruiken, steken ze hun tong uit. Daarmee onderbreken ze een infraroodstraal, waarna er op het apparaat een lampje rood kleurt, om aan te geven dat de bijensensor afgaat.

Politie zoekt naar wiet met bijen (foto: Taskforce Zeeland-Brabant)

Nog geen elektrische neus
Het apparaat waar de bijen in zitten, wordt normaal gesproken gebruikt met een elektronische neus, een sensor die een bepaalde geur kan meten. Zo worden bijvoorbeeld explosieven opgespoord. Maar voor wietlucht is die elektrische neus nog niet ontwikkeld.

Reukvermogen
Daarom hebben studenten van de Wageningen Universiteit, in opdracht van de politie, onderzocht of bijen dienst kunnen doen als sensor. Die insectensoort heeft namelijk een uitstekend reukvermogen. En die proef is volgens de taskforce goed verlopen.

Bijen als wietsensor (foto: Taskforce Zeeland-Brabant)

Foto: Taskforce Zeeland-Brabant

Getraind
In feite zijn de bijen getraind om te gaan likken als ze een wietlucht ruiken. Wanneer ze zich voeden aan suikerwater, worden ze tegelijkertijd aan een wietgeur blootgesteld. Zo leren ze die geur associëren met eten. Dus als ze de geur nogmaals ruiken, gaan ze meteen likken. Uit de eerste proef blijkt dat de bijen wiet op enkele honderden meters kunnen opsporen. 

Andere drugs
Volgens de taskforce heeft deze bijensensor veel mogelijkheden. Zo kunnen er wellicht ook bijen getraind worden om te reageren op andere drugs, zoals xtc. Maar het betekent niet dat de speurhond gaat verdwijnen, de bijen zijn bedoeld al aanvulling.

51.4644427,3.5963944

Deel dit artikel:

Reageren