Winkels Zeeuws-Vlaanderen profiteren niet van tunnel (video)

Winkels Zeeuws-Vlaanderen profiteren niet van tunnel (video)
Winkels Zeeuws-Vlaanderen profiteren niet van tunnel (video) © oz
winkelen aan de overkant item 1
OOST-SOUBURG - Overkant
Twee derde van de Zeeuwen boven de Westerschelde, zegt nooit in Zeeuws-Vlaanderen te gaan winkelen, blijkt uit de enquête van het bureau Markteffect. En dat terwijl twee van de drie Zeeuws-Vlamingen wél een paar keer per jaar gaan winkelen aan de overkant.

Imagoprobleem

Als je het in een winkelstraat in Goes aan de mensen vraagt, zeggen ze dat winkels in Zeeuws-Vlaanderen een imagoprobleem hebben. De mensen denken dat er weinig leuke winkels zijn en het saai is. Een klein deel geeft aan dat de Westerscheldetunnel een belemmering is. De gevolgen zijn het grootst in Terneuzen. Winkelsteden Hulst en Sluis trekken van oudsher al heel veel Belgen. Terneuzen een stuk minder. 
© Omroep Zeeland
Tolvrij
Wachten op het tolvrij worden van de tunnel heeft voor de Zeeuws-Vlaamse winkeliers vermoedelijk geen zin. Uit dezelfde enquête blijkt dat het vooral Zeeuws-Vlamingen zijn die zeggen daarna vaker van de tunnel gebruik te maken. Op de vraag: "Gaat u vaker naar de overkant als de tunnel tolvrij is?" zegt 62 procent van de Zeeuws-Vlamingen 'ja'. Van de mensen ten noorden van de Westerschelde is maar 42 procent van plan om vaker naar de overkant te gaan. 

Grafiek: onderzoek Markteffect

Berekening

Het onderzoek door Markteffect is uitgevoerd met een representatieve steekproef onder ruim 400 Zeeuwen. Om het effect op het winkelen te berekenen, zijn de percentages omgerekend naar aantallen winkelbezoeken per jaar 'aan de overkant'.
Dicht bij elkaar 
Ga je de ritten 'om boodschappen te doen aan de overkant' tellen, dan ontlopen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland elkaar niet veel. Er gaan jaarlijks 234.000 Zeeuws-Vlamingen naar de andere kant van de Westerschelde om boodschappen te doen en andersom iets minder, namelijk 227.000 mensen vanuit Midden- en Noord-Zeeland.

Per winkel

Maar gemiddeld per winkel liggen de verhoudingen heel anders, omdat Zeeuws-Vlaanderen veel minder winkels telt. Voor elk van de 1200 winkels die er in Zeeuws-Vlaanderen zijn (volgens opgave van het CBS), weegt het verlies van bovenstaand aantal klantbezoeken per jaar zwaarder dan voor de 2900 winkels boven de Westerschelde. Het op deze wijze berekende aantal misgelopen winkelbezoeken (198 per Zeeuws-Vlaamse winkel, 78 voor een winkel aan de andere kant) is een voorzichtige schatting. Voor deze berekening is aangenomen dat er per bezoek aan de overkant slechts één winkel is bezocht.