'We bellen drie keer per week' (video)

Nog een jaar en dan gaat in Terneuzen de eerste spade de grond in voor de bouw van een grote nieuwe sluis. Een project dat zo'n miljard euro kost. Projectleider Eric Marteijn is tegenwoordig regelmatigte vinden in IJmuiden, waar ze op dit moment ook zo'n grote nieuwe sluis bouwen. Hij kan de ervaring die zedaar opdoen goed gebruiken.

Profiteren
De sluizenbouwers in Terneuzen profiteren ervan om over de schouders van de sluizenbouwers in IJmuiden mee te kijken. "Sommige mensen die eerst hier in IJmuiden hebben gewerkt, werken nu voor ons", aldus Marteijn. "Allemaal kennis en ervaring die onze kant opkomt."

Gent
De bouw van de grote nieuwe sluis in Terneuzen is een vurige wens van de haven van Gent, die graag grotere schepen wil ontvangen. Het project is begroot op maximaal 930 miljoen euro, exclusief BTW. Nederland draagt in totaal 151 miljoen euro bij, Europa 48 miljoen; de rest is voor rekening van de Vlamingen. Hoe duur de sluis uiteindelijk echt is, wordt pas duidelijk als een aannemer is gekozen.

Aannemer
Voor de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen loopt op dit moment een zogenoemde aanbestedingsprocedure. Geïnteresseerde aannemers kunnen hun plan voor de bouw van de nieuwe sluis indienen. Volgend jaar na de zomer zal bekend worden welke aannemer de klus mag klaren. De bouw is naar schatting in 2021 klaar.

52.468845,4.60395

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen Terneuzen sluis Ijmuiden
Deel dit artikel:

Reageren