Sweere en Matthijsse winnen NK Tegenwindfietsen (video)

Teun Sweere uit Zevenbergenis de winnaar van het NK Tegenwindfietsen. Op de stormvloedkering legde hij de 8,5 kilometer af in22.30 minuten.Jan van Belzen uit Arnemuiden eindigde als tweede (23.21), Robbie Rens uit Amsterdam als derde (23.43).Bij de dames wonMathilde Matthijsse uit Grijpskerke met een tijd van28.09 minuten.

Hoogerland
Johnny Hoogerland uit Langeweegje ging om 12.00 uur als eerste van start. De oud-profwielrenner stond lang aan kop, maar werd eerst voorbij gereden door Van Belzen en later door Sweere. Matthijsse startte als tweede achter Hoogerland. Haar tijd was ook direct de snelste. De Groningse Marloes Oldenburg deed bijna twee minuten langer over de tocht (30.23). Hanne van de Bielerd uit Millingen werd derde in een tijd van 34.26.

Barre omstandigheden
Het NK Tegenwindfietsen werd onder barre omstandigheden verreden, maar wel omstandigheden die uitstekend bij het evenement passen. Voor de wedstrijd is minimaal windkracht 7 nodig en die werd ruimschoots gehaald. De eerste zuidwester storm raasde zondag over Zeeland, met windstoten van soms 110 kilometer per uur. 

Parcoursrecord
De winnende tijd van Sweere is langzamer dan die van vorig jaar. Toen deed Pico de Jager uit Amsterdam 19.15 minuten over de tocht. Het parcoursrecord staat nog altijd op naam van de Olympisch kampioen mountainbike Bart Brentjes. Bij de eerste editie in 2013 deed hij 17.54 minuten over de afstand, maar dat was bij windkracht 5.

Ploegen
Behalve tweehonderd individuele rijders deden er twintig ploegen mee aan de wedstrijd. De snelste ploeg was Jan de Jonge fietsen uit Zierikzee. Alle deelnemers fietsen op een gewone fiets, zonder versnellingen.

Lees ook: NK Tegenwindfietsen onder zware omstandigheden

51.6351112,3.7023569

Meer over dit onderwerp:
Neeltje Jans NK Tegenwindfietsen zuidwester
Deel dit artikel:

Reageren