Opa's en oma's keren Zeeland de rug toe (video)

Het aantal 65-plussers dat Zeeland verlaat neemt toe. Sinds een paar jaar heeft onze provincie zelfs een negatief migratiesaldo, er vertrekken meer ouderen dan dat er komen. Volgens Dick van der Wouw van het Zeeuws Planbureau keren veel opa's en oma's Zeeland de rug toe omdat zevakerin de buurt van hun kinderen en kleinkinderen willen wonen, elders in het land.

Florida
Zeeland stond juist altijd bekend als 'het Florida van Nederland', een plek waar 65-plussers juist naartoe trekken om hun oude dag te slijten. Dat gebeurt nog steeds, maar sinds 2012 gebeurt het tegenovergestelde vaker. 

Migratieomslag
Uit cijfers van het Zeeuws Planbureau en het CBS blijkt dat Zeeland tot 2012 meestal een positief migratiesaldo had, er kwamen meer ouderen deze kant op dan dat er vertrokken. Sinds 2012 is het migratiesaldo negatief, er vertrekken nu veel meer ouderen uit Zeeland dan dat er komen. 

Migratiesaldo 65-plus

Boerderij verkocht
Frits (82) en Anjes Goethals (78) vertrokken van Zeeuws-Vlaanderen naar het Brabantse Oisterwijk. Hun drie kinderen en zes kleinkinderen wonen allemaal in Brabant en Gelderland. Nadat het echtpaar hun boerderij in Westdorpe verkocht woonden ze nog een paar jaar in Aardenburg. Daarna besloten ze om dichter bij hun familie te gaan wonen.

Woensdagmiddag
Lenny Geluk (73) verhuisde na het overlijden van haar man van Nieuw-Haamstede naar Zeist. Ze heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen, die allemaal buiten Zeeland wonen. Bij haar kleinzoons Thomas en Felix gaat ze iedere woensdagmiddag op bezoek. Maar daarnaast zit ze ook niet stil. Geluk was eerder al wethouder van Schouwen-Duiveland en maakt nu kans om als kandidaat voor het CDA het oudste Tweede Kamerlid van Nederland te worden.

(foto: OZ)

51.564246,5.2007593

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen migratie 65-plus
Deel dit artikel:

Reageren