Duitsers willen eigen meetnet rondom Doel

Een groep Duitsers wil een meetnet opzetten in de buurt van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Volgens het Duitse blad Bild is de groep particulieren bezorgd over de veiligheid van de centrales.

(foto: Otto Vosveld / Flickr)

(Foto: Otto Vosveld / Flickr)

Snelheid
De Duitsers willen vooral snel metingen krijgen bij een kernramp. Ze zeggen dat de officiële metingen vaak uren op zich laten wachten. Daardoor zou het voor burgers te laat kunnen zijn om nog jodiumpillen te nemen, die voorkomen dat de schildklier vol radioactieve stof komt te zitten.

Veiligheidscultuur
Overheden en milieuclubs in Zeeland lieten eerder ook al weten bezorgd te zijn over de veiligheid van de kerncentrale in Doel, net over de Zeeuwse grens. De reactoren zijn al jaren in het nieuws door haarscheurtjes in de reactorwand, mogelijke sabotage, en een recente brief van de Belgische toezichthouder Fanc waarin zorgen staan over de veiligheidscultuur van medewerkers.

Lees ook:
Veiligheidsregio 'onaangenaam verrast' door nieuws over Doel
'Veiligheid kerncentrale moet gegarandeerd worden'
'Maatregelen bij Belgische kerncentrale na brandbrieven'
'Lakse houding veiligheid kerncentrale Doel'

Duitsland
De situatie rondom de Belgische centrales wordt in Duitsland op de voet gevolgd. De centrale Tihange ligt niet ver van de grens. Een milieuvereniging kondigde eerder al aan dat ze een menselijke keten willen vormen van Aken naar Tihange. De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft extra jodiumpillen besteld om burgers bij een ramp in België te kunnen beschermen. 

Al het nieuws over de kerncentrales bij Doel leest u hier.

51.3239874,4.2608469

Meer over dit onderwerp:
kerncentrale Doel kernenergie Duitsland kernramp
Deel dit artikel:

Reageren