Delta en ZeelandNet in Zweedse handen (video)

De Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure koopt voor 488 miljoen euro belangrijke onderdelen van energiebedrijf Delta. De divisie die energie verkoopt en demultimediatak ZeelandNet worden overgenomen.Delta moet onderdelen verkopen omdat het in zijn huidige vorm niet kan voortbestaan.

Overname
EQT neemt naast de aandelen ook de namen Delta en ZeelandNet over. Het bedrijf zegt enthousiast te zijn over de toekomst en is bereid te investeren in beide onderdelen. Vooral het netwerk van ZeelandNet biedt volgens EQT mogelijkheden om de leidende positie die de multimedia-afdeling in Zeeland heeft te behouden en uit te breiden. Ruim 100.000 Zeeuwse huishoudens zijn klant bij ZeelandNet en 9 op de 10 Zeeuwen koopt zijn of haar energie via Delta. Voor de klanten verandert er niets, is de verwachting.

Delta blijft Zeeuws
Deltadirecteur Gerard Uytdewilligen is blij met de verkoop. "We hebben maandag tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om deze deal rond te krijgen. Ik denk dat we het maximale eruit hebben kunnen halen." Volgens Uytedewilligen is het gunstig voor de Zeeuwse werkgelegenheid dat de onderdelen door een investeringsmaatschappij zijn overgenomen in plaats van een partij als energiebedrijf Nuon of een concurrerende internetaanbieder. "Delta en ZeelandNet blijven hierdoor in Zeeland."

Personeel
De ruim 520 medewerkers hoeven wat Uytewilligen betreft dan ook niet te vrezen voor hun baan. "Deze mensen gaan allemaal mee in de verkoop en zullen hard nodig zijn om te helpen bij de groei van het bedrijf. Daarmee is de werkgelegenheid zeker gesteld voor de toekomst", aldus de directeur. Voorlopig blijven Delta en ZeelandNet gevestigd in de bestaande kantoren.

Splitsing
De huidige holding Delta N.V. houdt komende zomer op te bestaan. De Nederlandse splitsingswet dwingt het bedrijf om zijn belang in het gas- en elektriciteitsnet af te stoten. Met de miljoenen uit de verkoop van ZeelandNet en Delta kan een nieuw te vormen bedrijf de komende jaren de verliesgevende energiecentrales als de gasgestookte Sloecentrale in de lucht houden. Of daarmee ook de werkgelegenheid bij die onderdelen gered is, is nog onduidelijk. 

Lees ook: 
Splitsen Delta kan, mits Den Haag betaalt voor kerncentrale
Eneco neemt wind- en zonneactiviteiten van Delta over
'Nuon in de markt voor onderdeel Delta'

51.4932723,3.606263

Deel dit artikel:

Reageren