Skelet van 1200 jaar in ziekenhuis (video)

GOES - In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes zijn de resten van een vroegmiddeleeuws skelet onderzocht met behulp van een CT-scan. De skeletdelen lagen op resten van een vergane grafkist, bijna honderd jaar geledengevonden op het strand van Oostkapelle. Een eerste onderzoeksresultaat is er al: het skelet is van een man.

Onderzoeksproject
Het onderzoek vond plaats in het kader van een internationaal onderzoeksproject van de menselijke resten uit de vroegmiddeleeuwse nederzetting Walichrum in Zeeland. Een project van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Universiteit van Oxford. Het ADRZ stelt de CT-scan gratis ter beschikking aan de onderzoekers.

Walichrum
Al enkele jaren staat de nederzetting Walichrum weer in de internationale wetenschappelijke belangstelling. Walichrum - waar de naam Walcheren vandaan komt - lag tussen Domburg en Oostkapelle op het strand bij Westhove. In 1923 werd een graf ontdekt op het strand van Oostkapelle-Berkenbosch. Het maakte deel uit van een kleine begraafplaats of grafveld.

Skelet scan ADRZ (foto: OZ)Skelet scan ADRZ (foto: OZ)

Houten plank
Een van de graven is nog min of meer in dezelfde staat als waarin het in 1923 is opgegraven. Op een houten plank bevinden zich de overblijfselen van een menselijk skelet, half verscholen in de resten van de grond die lang geleden in de grafkist is terechtgekomen. Na bijna honderd jaar worden het graf en het skelet nu voor het eerst systematisch onderzocht.

Informatie
Het gaat om een skelet dat ergens tussen 666 en 778 na Christus begraven is. Door het hele graf in de CT-scan te onderzoeken kan informatie over het skelet worden verzameld over het geslacht, de leeftijd en eventuele ziekten, zonder dat het graf ontmanteld moet worden. Zo blijft het beschikbaar om het in de toekomst te bekijken en te bestuderen. 

Skelet scan ADRZ (foto: OZ)Skelet scan ADRZ (foto: OZ)

Zeeuws Museum
De onderzoeksresultaten worden op korte termijn bekend gemaakt. Vanaf de zomer 2017 is het skelet op de plank te zien in het Zeeuws Museum in Middelburg.

51.4857173,3.9049813

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen ADRZ nibri skelet scan
Deel dit artikel:

Reageren