Ook GGD en gemeenten willen aanpak overlast houtrook

Ook de GGD en de gemeentenwillen dat er iets gebeurt aan overlast doorhoutrook.Volgens het tv-programma De Monitor willen alle GGD's van Nederland dat er maatregelen komen. Eerder al riepen de ZeeuwseGroenLinks-fractieen de lokale partij 55 Terneuzen op om regels op te stellen voor houtrook.

(foto: Annek van den Dries / Flickr)

Foto: Annek van den Dries uit Oost- Souburg

Last van houtrook
De Nederlandse GGD's vinden dat mensen die overlast ervaren door houtrook onvoldoende worden beschermd. Volgens het tv-programma De Monitor blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat één op de tien Nederlanders last heeft van de houtrook uit de houtkachel of open haard van de buren.

Lastig
Maar instanties kunnen weinig doen om die overlast tegen te gaan. Het is namelijk lastig om objectief vast te stellen is wat hinder is en wat het verband is tussen de hinder en de open haard of houtkachel van de buren.

Fijnstof
Ook zijn er geen normen vastgelegd over de schadelijkheid van houtrook. En daar maken de GGD’s zich zorgen over, want houtkachels stoten bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland, blijkt volgens De Monitor uit cijfers van emissieregistratie.nl

Houtkachels stoten bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland. #demonitorhttps://t.co/yuZEe3YVEf pic.twitter.com/Rpj5afxuKm

— De Monitor (@De_Monitor) 18 december 2016

Meer maatregelen
Ook de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) wil meer maatregelen tegen houtrook. De VNG wil nu dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu met 'handhaafbare beoordelingsmethode' komt, zodat gemeenten controles kunnen houden en overlast kunnen tegengaan.

Onderzoek
Het voorstel van de Zeeuwse GroenLinks om provinciebreed een onderzoek te doen naar de schadelijkheid van houtrook in Zeeland werd niet overgenomen door het dagelijkse provinciebestuur. Niet de Gedeputeerde Staten, maar de gemeenten gaan daar over, was het antwoord op de vragen van de partij. 

Lees ook:
'Provincie gaat niet over houtrook'
'Vuurkorf en houtkachel slecht voor Zeeuwse lucht'
55 Terneuzen wil verbod op vuurkorven

51.4987475,3.8982124

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen GGD houtrook De Monitor
Deel dit artikel:

Reageren