Onrust over droneverbod in Zeeland

Sinds half novembermag er in grote delen van Zeeland niet meer gevlogen worden met een drone. Het gaat om Natura 2000-gebieden zoals de Oosterschelde maarook grote delen van de Zeeuwse kust. Dronevliegers vrezen dat het verbod in Zeeland een opmaat is naar nog meer verboden in Nederland.

Drone (foto: OZ)

Stilletjes ingevoerd
Volgens Wiebe de Jager van Dronewatch, een nieuwswebsite voor droneliefhebbers, zijn de nieuwe regels stilletjes door het ministerie van Economische Zaken ingevoerd. De Jager: "Mogelijk in een poging om protest vanuit de sector in de vorm van bezwaarschriften te voorkomen." De bezwaarprocedure loopt nog tot 24 december. Met het opstellen van een standaard-bezwaarschrift roept Dronewatch op tot protest.

Lees ook: Overheid voert stilletjes droneverbod in voor grote delen van Zeeland (Dronewatch)

Wel motorboot, geen drone
De Jager vindt het vreemd dat drones nu worden geweerd in gebieden, zoals de Oosterschelde, terwijl sinds jaar en dag gemotoriseerde pleziervaart volop is toegestaan.

Buitenproportioneel 

Dronevliegers vrezen dat straks alle 162 Natura 2000-gebieden in Nederland tot verboden gebied worden verklaard. "Een dergelijk totaal vliegverbod in alle Natura 2000-gebieden zou buitenproportioneel zijn ten opzichte van hetgeen men wil bereiken, namelijk het voorkomen dat de rust van aanwezige fauna wordt verstoord in deze gebieden. Jurisprudentie toont namelijk aan dat de rechterlijke macht tot aan de Hoge Raad vindt dat drones de natuur niet verstoren" 

Lees ook: Geen straf voor vliegen met drone boven natuurgebied (NOS)

51.627769,3.7873993

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen Zeeland Oosterschelde drone
Deel dit artikel:

Reageren