Sherman tank op zijn plek in Bevrijdingspark

In het Bevrijdingspark in Nieuwdorp heeft een oude Sherman tank dinsdag zijn definitieve plek gekregen. De tank van het type dat in de Tweede Wereldoorlog vaak was te zien in Zeeland is het afgelopen jaar grondig opgeknapt.

De gerestaureerde Shermantank van @bmzeeland is vandaag op zijn plaats gezet in Bevrijdingspark Zeeland #SlagomdeSchelde #WO2 #Cultuur pic.twitter.com/FRPZNHM9wk

— Ben de Reu (@bendereu) 20 december 2016

18 maanden restauratie
De tank die nu staat te pronken in het Bevrijdingspark werd op 6 juni 2015 al afgeleverd in Nieuwdorp. Vrijwilligers hebben daarna 18 maanden werk gehad om de gehavende tank helemaal te restaureren.

1944: ondersteuningsvuur
De Sherman tank was op 30 oktober 1944 voor de eerste keer in Nieuwdorp. Het Canadese 10th Armoured Regiment kwam ermee binnenrijden en gaf vanaf de zeedijk ondersteuningsvuur aan de geallieerde troepen die het Sloe overstaken naar Oostelijk Walcheren.

Dienst als schietdoel
Het leger deed in de jaren '50 de Shermans van de hand. Het exemplaar van Nieuwdorp heeft daarna tientallen jaren dienst gedaan als schietdoel op een militair terrein in Oldenbroek, Gelderland.

Foto's: Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp

Sherman1 (foto: Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp)

51.4679123,3.741642

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws