Vrijwilligers gezocht voor het tellen van palingen

Glasaal en driedoornige stekelbaars tellen bij gemalen en spuisluizen. Niet alleen om te weten hoeveel van die vissen er naar de Zeeuwse wateren trekken, maar ook om te onderzoeken of er meer vis doorlaatplekken moeten komen.

Vrijwilligers tellen glasaal en stekelbaars (foto: Foto Nico van Kappel)

Foto Nico van Kappel

Samen voor de aal
In het waterschapskantoor in Middelburg waren daarvoor donderdagavond zo'n 40 mensen bijeengekomen voor een informatieavond over het tellen van glasaal en stekelbaars. De avond werd voor het eerst georganiseerd in Zeeland door stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Na alle andere kustprovincies gaat de monitoring met kruisnetten ook hier 23 februari van start in het kader van ‘Samen voor de Aal’. 

Glasaal- en stekelbaarstelling (foto: oz)

Driedoornige stekelbaars
De telling gaat hoofdzakelijk om glasaal (jonge aal) en driedoornige stekelbaars. Beide trekken vanuit de zoute wateren naar de zoete en brakke binnenwateren. "De glasaal om hier te groeien tot een paling en de stekelbaars om te paaien", vertelt Martijn Schiphouwer van RAVON.

Vrijwilligers

Wat de stichting wil is met vrijwilligers op een tiental plekken in Zeeland tot en met half juni de vissen tellen. Voor het waterschap is het vervolgens interessant te weten of er plaatsen zijn waar die vissen niet of nauwelijks door heen kunnen komen, zoals gemalen en spuisluizen. 

Lees ook: Zeeuwse visknelpunten onderzocht

ITEM Stekelbaars en aal

51.4967083,3.6195642

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen migratie aal stekelbaars trek
Deel dit artikel:

Reageren