Uitvaardig; boek over werken met de dood

MIDDELBURG - Markusse wilde helemaal niet werken in een beroep dat met de dood te maken had. Haar ouders werken in het crematorium in Middelburg. "Ik riep als hardste dat ik dat niet wilde," zegt ze. "Ik kwam in de thuiszorg terecht, maar dat werk was lichamelijk te zwaar voor me."

WAO

Op haar 26e was Markusse afgekeurd en dreigde een leven in de WAO. "Dat wilde ik niet. Ik ben toen in dienst gekomen bij mijn vader om koffie te schenken in het crematorium. Daar raakte ik ook geïnteresseerd in wat er gebeurde vóór iemand werd begraven of gecremeerd. Mijn vader zei dat ik dat dan zelf maar eens moest proberen." Vervolgens werd Alexandra Markusse uitvaartondernemer.

Emotie

Haar werk zit vol emoties, al moet ze zelf niet mee huilen bij een ceremonie. Toch laat het werk haar niet altijd los. "Het werk raakt me. Je moet het wel kunnen beheersen, al moet je niet mee huilen. Maar het is niet zo dat het me dan niet raakt. Als ik een bijeenkomst leid schakel ik het uit, maar als ik thuis kom ga ik wel eens fietsen of met de hond wandelen." Om het werk niet routinematig te laten worden wil ze het "blijven voelen."

Eerste exemplaar

De opbrengst van het boek is bestemd voor KWF Kankerbestrijding. 'Uitvaardig' wordt officieel gepresenteerd op 1 september 2011 in de Goederenloods in Goes.

Fragmenten

In Zeeland Nu op Omroep Zeeland vertelde Alexandra Markusse over haar boek, en gaf voorbeelden van wat ze meemaakt in haar werk.