Productschap sluit mosselpercelen vanwege alg

OUWERKERK -
De giftige alg (dinoflagellaten) is in hoge concentraties aangetroffen in de Ouwerkerkse Kreek. Het water uit deze kreek is via een gemaal
terecht gekomen.
Veilig
Verschillende maatregelen moeten voorkomen dat mogelijk besmette schelpdieren de consument bereiken. Oesters en mosselen die nu in de winkel liggen zijn volgens het Productschap Vis veilig om te eten. Uit onderzoek is gebleken dat die schelpdieren niet besmet zijn.
Vissen
Volgens de betrokken instanties kunnen de vissen uit de Oosterschelde zonder gevaar worden genuttigd. Vissen eten namelijk de bewuste alg niet. Wel wordt het afgeraden om op dit moment zelf oesters, mosselen of kokkels te gaan rapen.

Telefoonnummer
In de Ouwerkerkse Kreek bij Ouwerkerk is inmiddels een uitgebreid zwemverbod van kracht. De GGD Zeeland weet niet of mensen in aanraking zijn gekomen met de alg. Er is een telefoonnummer geopend voor mensen die vragen hebben: 0118-421198.

Zenuwstelsel

Wanneer een mens het gif binnenkrijgt leidt het gif, volgens de GGD, tot maag- en darmklachten. Maar het kan ook gaan om een alg waarbij het gif het zenuwstelsel kan aantasten. Hoogstwaarschijnlijk is dat niet het geval met de alg uit de kreek bij Ouwerkerk.
Giftigheid
Het is nog niet helemaal duidelijk om welke soort dinoflagellaten het precies gaat. Niet alle algensoorten in de familie dinoflagellaten zijn giftig. En van de giftige soorten zijn er ook verschillen in giftigheid. De uitslag van het definitieve onderzoek wordt eind deze week verwacht.