'Die geschenkwoningen hebben symbolische waarde' (video)

Het zijn elementen in het straatbeeld die herinneren aan de periode na de Watersnoodramp: geschenkwoningen. Houten huizen die Zeeland na de ramp geschonken kreeg door Oostenrijk en Scandinavische landen. Een aantal ervan is al gesloopt. Vanwege hun symbolische waarde wil het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk er graag een paar neerzetten in het gebied rond het museum.

Rijtje met verschillende types
Het gaat om geschenkwoningen die gesloopt zijn. In het museum staat al een Deense woning opgesteld. Onlangs kreeg het museum er weer een aangeboden, een ander type, dat ligt nu ergens opgeslagen. Directeur Siemco Louwerse ziet het liefst een rijtje met verschillende types woningen ergens opgesteld in de buurt van het museum. "We onderzoeken nu wat de meest handige plek daar voor is. De woningen moeten natuurlijk niet het zicht op de caissons verstoren."

Educatieve functie
De woningen kunnen een educatieve functie krijgen, of mogelijk zelfs dienen als kantoorruimte. Wat het plan precies kost, is nog niet te zeggen, maar Louwerse heeft goede hoop het financieel rond te kunnen breien. 

Niet isolerend genoeg voor Noordpool
Koning Haakonstraat, Deensestraat, Noorsestraat. In sommige dorpen vind je deze straten nog. Daar staan ook vaak geschenkwoningen. Zeeland kreeg er na de ramp alleen al 200 van Zweden, Denemarken en Noorwegen. Een deel daarvan was eigenlijk bestemd voor het hoge noorden van deze landen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel was verwoest. Maar voor dat gebied bleken ze niet isolerend genoeg. Voor rampgebied Zeeland wel. Dat was een zegen voor veel families die dakloos waren geworden door het verwoestende water.

51.6179884,3.979819

Deel dit artikel:

Reageren