Zeeland krijgt haar eerste ecodorp (video)

In 2020 moet het eerste ecodorp van Zeeland een feit zijn. Dat wil Woon- werkgemeenschap Walcheren.Ergens op Walcheren staan dan twintig ecologisch verantwoorde woningen waar jong en oud zelfvoorzienend probeert te leven.

Animo
Woon- werkgemeenschap Walcheren, een vereniging die sinds januari bestaat, zit achter de plannen voor een ecowijk. En volgens voorzitter Peter van den Berg is er voldoende animo voor. "Twaalf huishoudens zijn lid van de vereniging en daaromheen is er een kring van geïnteresseerden. Dat zijn nog eens twintig huishoudens. Die eerste twintig woningen staan er dus gewoon over drie jaar."

Lees ook: 'Waarom twintig gezinnen een gourmetstel als je kunt delen?'

Gezinnen
De ecologische gemeenschap wil graag dat de bewonersgroep zo gemêleerd mogelijk is. "Onze huidige leden variëren in leeftijd van 30 tot 75 jaar. Dat zijn echtparen en alleenstaanden. Van gezinnen kunnen we er nog wel meer gebruiken."

Ecologische woning (foto: Omroep Zeeland)

Nabuurschap en natuur
De groep enthousiastelingen wil graag op andere manier leven dan mogelijk is in een gewoon huis in een gewone wijk. "We willen meer oog voor elkaar en voor de natuur. De woningen willen we bijvoorbeeld volgens het principe van houtskeletbouw of strobalen bouwen. Ook willen we een gemeenschappelijke ruimte met bijvoorbeeld wasmachines die we delen en een gezamenlijke tuin."

Strobalen woning (foto: Omroep Zeeland)

Walcherse gemeenten positief
De initiatiefnemers richten zich op Walcheren. Zowel Vlissingen, Middelburg als Veere hebben al locaties aangewezen waar het ecodorp zou kunnen worden gerealiseerd. "Alle Walcherse gemeenten staan er positief in. We moeten nu gaan kijken welke locatie onze voorkeur heeft en of het idee haalbaar is op die plek."

Ecodorp in opmars
Ecodorpen en -wijken zijn in opmars. In Nederland is het een relatief nieuw fenomeen, in andere landen bestaan ze al langer. Door heel Europa zijn 4.000 ecodorpen te vinden. De eerste werd al veertig jaar geleden gebouwd.

51.525781,3.5330012

Deel dit artikel:

Reageren