Halt: Excuusgesprek voorkomt vandalisme

OOST-SOUBURG - Ze moeten ook de schade vergoeden en zijn verplicht hun excuses aan te bieden aan de benadeelde. Dat maakt volgens Halt veel meer indruk dan een taakstraf.

Gesprek

Sander Lammers, gedupeerde van vernielingen, heeft volgende week zo'n excuusgesprek gehad met twee minderjarige daders en hun ouders. De jongens werden in januari op heterdaad betrapt toen zij vernielingen aanbrachten aan geparkeerde auto's op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen. Van Lammers auto werd de spiegel vernield. Hij wil graag weten wat de jongeren beweegt vernielingen aan te richten. Ook wil hij graag zijn eigen verhaal kwijt aan de jongens.

Groepsdruk

Binnenkort wordt de aanpak uitgebreid naar groepsgeprekken. Groepsdruk speelt volgens Halt vaak een grote rol bij vandalisme. Jongeren die in groepen terugrijden na het uitgaan, kunnen druk voelen om zich te laten gelden en om die reden vernielingen aanrichten aan geparkeerde auto's. Ook is er een pilot gaande waarbij nog extra gesprekken met jongeren en hun ouders worden gevoerd over het gebruik van alcohol.

Openbaar Ministerie

Minderjarigen die vernielingen aanrichten tot 900 euro komen bij Halt terecht. Bij een forsere schade of een tweede keer volgt wel de stap naar het Openbaar Ministerie.