'Best zielig dat dementie niet weggaat' (video)

Een nieuw lespakket over dementie moet kinderen leren dat mensen met dementie er niets aan kunnen doen dat zij zo vergeetachtig zijn. Op basisschool De Horizon in Rilland hebben leerlingen van groep zeven en achtde lessen over dementie gevolgd.

Beter toegankelijk
"Sommige ziektes gaan weg, maar deze niet. Eigenlijk best zielig", vindt een van de leerlingen. Het lespakket over dementie is een van de vele projecten in Rilland die het dorp beter toegankelijk moet maken voor dementerende ouderen.

Lees ook: Heel Rilland vriendelijk voor dementerenden

Voorlichting
Zo worden de trottoirs verbeterd, richten dorpsbewoners een dementievriendelijke tuin in en wordt er getest welke gps-tracker het beste werkt. En dan is er ook nog eens voorlichting over de omgang met dementerenden voor jong en oud.

(foto: Omroep Zeeland)

Opa's met dementie
De kinderen hebben filmpjes gezien, waarin wordt uitgelegd dat dementie een hersenziekte is, die vergeetachtig maakt. In de klas is gepraat over opa's en oma's met de ziekte. Tijn Kil vertelt over een mevrouw met dementie: "Ze vroeg mijn naam. Toen zei ik: 'Tijn'. En toen zei ze later tegen mij 'Pietje'. Daar ben ik maar naar gaan luisteren."

Per ongeluk 
Juf Siöbhān Teulings vindt het belangrijk dat kinderen begrijpen dat ouderen met dementie per ongeluk fouten maken. "Dat ze niet belachelijk gemaakt worden, of uitgelachen worden, maar dat de kinderen begrip tonen en op een goede manier kunnen reageren."

'Ze kunnen er niets aan doen' 
Die boodschap hebben de kinderen snel geleerd. Elise van Dongen: "Het klinkt best wel heftig. Maar ze kunnen er niets aan doen." Elise maakt een tekening over goed en fout: Op het ene plaatje reageert een man geduldig op zijn vrouw. Op het andere plaatje zegt hij ongeduldig: "Schiet op".

(foto: Omroep Zeeland)

Tekeningen
De kinderen tekenen posters en strips over dementie. Joep Smulders tekent een opa die in het eerste plaatje nog weet hoe zijn kleinzoon heet. Op het laatste plaatje kent hij geen enkele naam meer. "Ook niet meer die van hem", vertelt Joep. "Maar ze kunnen dan nog wel leuk kunnen feesten."

Dementie heeft ook een leuke kant
Dementie vinden de kinderen niet alleen maar zielig. Soms is het ook wel eens leuk. Als een opa of oma vergeet dat ze net een snoepje heeft gegeven en weer met de trommel langs komt.

Lees ook:
Rilland hoopt op predikaat dementieproof
Zeeland kent nu dementieambassadeurs

51.4158613,4.1778152

Deel dit artikel:

Reageren