Opmerkelijke vondst op het strand van Oostkapelle (video)

Trudie Westdorp uit Oostkapelle vond op het strand bij haar dorp een stuk hout, met daarop de naam 'Asannat'. Toen ze thuis op internet die naam opzocht, schrok ze zich kapot. Het bleek het naambordje te zijn van een viskotter uit Zeebruggedie eind vorig jaar kapseisde voor de Engelse kust.

Teruggeven 
Eén opvarende kwam daarbij om het leven, één raakte vermist en één overleefde het op miraculeuze wijze. Westdorp zocht contact met Omroep Zeeland om haar te helpen in haar zoektocht naar de eigenaar van de kotter. Ze wilde het bordje graag teruggeven.

Elf uur in koud water 
De Asannat Z-582 uit Zeebrugge kapseisde in de nacht van 27 december vorig jaar voor de Britse kust door een nog onbekende oorzaak. Opvarende Johny Ronsijn (50) uit Ichtegem (België) overleefde elf uur onder zeer barre omstandigheden.

Urine
Ronsijn hield zich al die tijd vast aan de romp. Met het koude water lag onderkoeling op de loer. Hij voelde het bloed wegtrekken uit zijn armen en benen en besloot op zijn handen te plassen om ze warm te houden. Ook dronk hij zijn eigen urine tegen de uitdroging.

Gered
Na elf uur merkte een schip Ronsijn op en werd hij gered. Vriend van Ronsijn en schipper Eric Maeckelbergh (38) werd in eerste instantie gered, maar overleed later alsnog. De derde opvarende, de Spanjaard Fall Diaw Babacar (42), is nog altijd niet gevonden.

Overhandiging bordje Asannat (foto: OZ)

Dankbaar
Omroep Zeeland kwam na een korte zoektocht in contact met de reder van De Asannat, Willy Versluys, uit Oostende. Hij is overdonderd door het nieuws dat het naambordje van zijn kotter is gevonden. "De brug is door het kapseizen weggeslagen en daar zat dit bordje op. Ik ben mevrouw Westdorp in eerste instantie dankbaar voor haar benadering. Maar het is wel dubbel. Het is allemaal nog zo vers. Zeker omdat één van de opvarenden nog vermist is."

Duidelijkheid
Hij hoopt dat de vondst van het bordje betekent ook de familie van de vermiste opvarende eindelijk duidelijkheid krijgt. "Dat het bordje nu aan de Zeeuwse kust is aangespoeld, zou ook kunnen betekenen dat binnen niet al te afzienbare tijd ook het lichaam van Babacar aanspoelt."

Ontmoeting
Mevrouw Westdorp en Versluys ontmoetten elkaar vrijdagmiddag op het strand van Oostkapelle, waar Westdorp het bordje heeft gevonden. Dat was een emotioneel moment voor Versluys.

Lees ook: Brok in de keel door bordje van gezonken Asannat

51.584457,3.5396023

Deel dit artikel:

Reageren