Gerrie Ruijs definitief weg bij de veiligheidsregio

KAPELLE - Gerrie Ruijs vertrekt definitief als directeur van Veiligheidsregio Zeeland. Burgemeester Lonink van Terneuzen, die voorzitter is van VRZ, heeft dat bekendgemaakt.

Gerrie Ruijs definitief weg bij de veiligheidsregio (foto: OZ)Gerrie Ruijs definitief weg bij de veiligheidsregio (foto: OZ)

Vernietigend rapport
Het besluit komt na een vernietigend rapport over het functioneren van de veiligheidsregio van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Daarin staat onder meer dat de leiding gebrekkig is en er een cultuur heerst waarin 'ieder voor zich' gaat.

Nieuwe directeur

Bij Veiligheidsregio Zeeland wordt gewerkt aan een plan om de situatie te verbeteren. Bij die volgende fase heeft Ruijs samen met het bestuur besloten dat er een nieuwe directeur moet komen. Wie dat wordt, is nog niet bekend. Voorlopig blijft Elie van Strien de waarnemend directeur.

200.000 euro
Met Ruijs is een schikking getroffen, zegt burgemeester Lonink. "Dat is een schikking binnen de Wet normering topinkomens. We moeten het precieze bedrag nog hebben, maar het is ongeveer 2 ton."

Lees ook:
- Rapport: Veiligheidsregio Zeeland functioneert niet
- Verbetertraject VRZ kost zo'n 400.000 euro
Gebrekkige paraatheid brandweer door cultuur VRZ

Roerige tijd
"Bij haar aantreden in 2012 verkeerde VRZ in een roerige tijd", zei Lonink. "Onder leiding van Ruijs is er de afgelopen jaren door iedereen hard gewerkt om de veiligheid in Zeeland op een een zo hoog mogelijk niveau te krijgen en te houden."

Angstcultuur
Gerrie Ruijs meldde zich afgelopen zomer ziek, nadat er een rapport verscheen over haar functioneren. Daarin stond onder meer dat er sprake was van een 'angstcultuur' binnen de organisatie. Zo zouden medewerkers worden bedreigd en geïntimideerd.

Persoonlijk functioneren
Zo'n honderd medewerkers van Veiligheidsregio Zeeland zijn vandaag op de hoogte gebracht van de bevindingen uit het rapport van bureau Twynstra Gudde. Daar werd benadrukt dat er geen onderzoek is gedaan naar het persoonlijk functioneren van mensen, "maar naar de onderliggende patronen die verbeterd moeten en kunnen worden".

Informatieavonden
Niet alle medewerkers en (vrijwillige) brandweerlieden konden nu aanwezig zijn bij de presentatie van het rapport. Daarom organiseert de veiligheidsregio de komende avonden nog vier informatiebijeenkomsten.

51.4861677,3.9572071

Deel dit artikel:

Reageren