'Diep in het heelal kijken kan prima in Oostkapelle' (video)

Op het terrein van amateurastronoom Klaas Jobse in Oostkapelle komensteeds meer sterrenkijkers.Onlangs kreeg hijer twee bij van de Sterrenwacht in Middelburg. Voor nog twee nieuwe ligt de fundering klaar.

Gewoon in Oostkapelle 
Zijn bijzondere astronomie-project moet een plek worden waar gevorderde sterrenkundigen tot ver in de ruimte kunnen kijken. ''Want deep sky gaan, dat kan heel goed in het donkere Oostkapelle, je hoeft er echt niet voor naar Spanje."

Gegrepen door de sterrenhemel
"Dit zijn mijn schatjes", zegt Jobse (62), terwijl hij wijst naar de twee enorme telescopen die in zijn observatorium Cyclops staan. Jobse - van oorsprong hovenier - heeft hier al vele uren van zijn leven doorgebracht. Speurend naar planeten of meteorieten. Als jongen van twaalf werd hij al gegrepen door de mysterieuze sterrenhemel, die heel goed te zien is vanaf de donkere plek waar hij woont, aan de rand van natuurgebied De Manteling.

Mini-planeet
Vanuit Cyclops deed hij verschillende ontdekkingen. En als verdienste voor de astronomie werd een mini-planeet naar hem vernoemd: Jobse.  Op een foto is dit stipje in het heelal te zien. 

(foto: OZ )

Astronomisch lintje
Eens in de vier jaar is hij te bekijken tijdens een baan om de zon. Op de vraag of hij er dan wel eens naar kijkt begint Jobse te lachen. En relativeert meteen: "Het is maar een ding van 1.200 meter in omvang hoor. Maar ik zou het eigenlijk wel weer eens moeten doen. Natuurlijk vind ik het leuk, ik beschouw die vernoeming als een soort astronomisch lintje."

Astro appartementen
Jobse's wil vijf observatoria op zijn terrein krijgen. Drie voor de gasten die verblijven in de nieuwgebouwde appartementen. Die zijn vernoemd naar sterrenkundigen, zoals Tombaugh, die de planeet Pluto ontdekte. Jobse mikt op gevorderde amateurs. Een aantal huisjes is klaar en was afgelopen jaar al verhuurd. "De mensen komen uit het hele land, ook uit Duitsland." 

(foto: OZ )

Op afstand bedienen
Vorige maand verhuisden twee observatoria van de Middelburgse sterrenwacht naar zijn terrein. "Mogelijk dat ook mijn gasten eens een van die kijkers mogen gebruiken, maar in eerste instantie zullen de medewerkers van de sterrenwacht ze gebruiken. In Middelburg is veel lichtvervuiling, hier is het beter sterren kijken. En straks kunnen deze telescopen via een verbinding ook vanuit Middelburg worden bediend." 

51.5720685,3.5362639

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Oostkapelle Jobse sterren
Deel dit artikel:

Reageren