Over dertig jaar alleen energieneutrale woningen

In 2045 moeten alle huizen in Zeeland energieneutraal zijn. Dat is het belangrijkste punt uit het Zeeuws Energieakkoord. Zo'n 25 partijen zetten daar vrijdagmiddag hun handtekening onder in het gemeentehuis van Goes.

De nieuwbouw van huizen in Zeeland klimt uit het dal (foto: OZ)

Samenwerken
Volgens het landelijke Energieakkoord moeten alle huizen in 2050 energieneutraal zijn. In Zeeland moet dat dus vijf jaar eerder bereikt worden. Maar dat kan alleen door intensief samenwerken, zeggen de initiatiefnemers. Gebleken is dat afzonderlijke acties van betrokken partijen onvoldoende resultaat hebben. Overigens gaan de ondertekenaars niet zelf bouwen; ze stimuleren woningeigenaren werk te maken van energiebesparing en ondersteunen hen daarbij.

Energieneutraal
Een huis is energieneutraal als het net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Energieneutrale woningen worden ook wel zelfvoorzienende of nulenergiewoningen genoemd. In Zeeland geldt dat maar voor een klein aantal woningen. Die zijn dan bijvoorbeeld extra isolerend, wekken zelf energie op middels zonnepanelen, hebben geen gasaansluiting, maar wel een warmtepomp voor verwarming en koeling.

Ondertekenaars
De ondertekenaars van het Zeeuws Energieakkoord zijn onder anderen de Zeeuwse gemeenten en provincie, Bouwend Nederland, de Zeeuwse Milieufedratie, dorpsraden, Delta en de HZ.

51.5007601,3.8868671

Deel dit artikel:

Reageren