'Zeeuwse politie moet weer eigen hoofdkantoor krijgen'

DEN HAAG /SCHOONDIJKE -De PvdA in de Tweede Kamer wil dat Zeeland weer een hoofdkantoor van de politie krijgt. Daardoor is de politie zichtbaarder, en kunnen criminele bendes beter worden aangepakt, schrijft PvdA-Kamerlid Joyce Vermue uit Schoondijke aan minister Blok van Veiligheid.

PvdA-Tweede Kamerlid Joyce Vermue (foto: OZ)

ITEM Vermue Zeeuws hoofdkantoor politie

Verhuisd
Het hoofdkantoor van de politie is vanwege een reorganisatie een paar jaar geleden verhuisd naar West-Brabant. Maar nu de productie van synthetische drugs en drugsgerelateerde criminaliteit steeds meer van Brabant naar Zeeland verhuizen is het volgens Vermue niet handig dat Zeeland geen eigen hoofdkantoor meer heeft. 

Adequater reageren
"We willen dat de politie door dichtbij te zijn adequater kan reageren op bijvoorbeeld de recente drugsvondsten", legt Vermue uit. "Vooral voor de recherche maakt dat veel verschil, want die opereren vanuit het hoofdkantoor en niet vanuit de plaatselijke politiebureaus zoals die nu aanwezig zijn in Zeeland."

Verkiezingsretoriek
Volgens Vermue kan de verkiezingsretoriek over de politie voor Zeeland gunstig uitpakken. "In deze verkiezingstijd is iedereen het erover eens dat er meer geld naar de politie moet, dus nu is het zaak om ervoor te zorgen dat Zeeland hier ook van kan profiteren, ook na de verkiezingen."

Grondstoffen
Afgelopen week zijn bij Rilland en Kloetinge vrachtwagens gevonden met grondstoffen voor drugs. In de bij Rilland gevonden vrachtwagen zaten genoeg grondstoffen om 1 miljard xtc-pillen te vervaardigen. Commissaris van de Koning Han Polman pleitte daarom al voor meer recherche in Zeeland. En hij krijgt nu dus bijval uit de Tweede Kamer.

Kwetsbaar
Om in Zeeland criminele netwerken te onderzoeken en op te rollen zijn veel meer rechercheurs nodig, zei Polman na de vondsten van grote hoeveelheden grondstoffen voor het maken van synthetische drugs. Vooral de logistieke sector in Zeeland is volgens Polman kwetsbaar voor criminaliteit.

Lees ook: 
Polman: Veel meer recherche nodig in Zeeland
Verhulst: Drugslabs verplaatsen zich naar Zeeland
Stoffen voor xtc-lab ontdekt, goed voor 1 miljard pillen

51.3533716,3.5566551

Deel dit artikel:

Reageren