Buma legt 'ketting' bij vierde verdieping (video)

België kan een vierde verdieping van de Westerschelde op zijn buik schrijven. Als de Belgen daarmee aankomen, legt Nederland als het aan het aan zijn partijligt een ketting, grapte CDA-lijsttrekker Sybrand Buma vrijdag in het programma Zeeland Kiest van Omroep Zeeland en de PZC.

Tiendaagse veldtocht
Hij gaf aan dat hij de Scheldeverdragen waarin in de negentiende eeuw al is afgesproken dat er altijd vrije toegang tot de Antwerpen blijft, het liefst wil herzien. Maar een tiendaagse veldtocht zoals die destijds is uitgevochten heeft Buma er niet voor over.

Oplossing
Volgens Buma moet Nederland samen met onze zuiderburen op zoek naar een oplossing. "Laat duidelijk zijn dat ik geen vierde verdieping wil. Maar om de Scheldeverdragen aan te passen hebben we de Belgen nodig. We moeten er goed naar gaan kijken."

Foute keuze
Buma wil de ontpoldering van de Hedwigepolder niet meer terugdraaien. "Het is niet realistisch om politiek nu te gaan zeggen dat we die discussie weer over kunnen doen. Ik vind het nog steeds een foute keuze. Niets is zo mooi als het polderlandschap daar. Maar besluit is genomen."

Jarenlang rotzooi
Toch staat in het verkiezingsprogramma van het CDA: 'Stop onteigening landbouwgrond voor natuur.' Dat staat er volgens Buma vanwege 'alle gedoe over de Hedwigepolder'. "Daarom hebben we gezegd dat we dat nooit meer willen. De algemene les is: ontpolderen na onteigenen levert jarenlang rotzooi op." 

Samenvatting
Maandag 6 maart zendt Omroep Zeeland een uitgebreide samenvatting van het gesprek uit op radio en televisie. De PZC besteedt in de krant van zaterdag uitgebreid aandacht aan het interview met de lijsttrekker van het CDA.

Andere lijsttrekkers
De komende dagen ontvangen Omroep Zeeland en de PZC de volgende zeven lijsttrekkers:
Maandag 6 maart 13.00 uur - Emile Roemer, SP
Maandag 6 maart 17.00 uur - Gert-Jan Segers, ChristenUnie
Dinsdag 7 maart 10.30 uur - Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)
Woensdag 8 maart 9.30 uur - Alexander Pechtold (D66)
Woensdag 8 maart 12.00 uur - Henk Krol (50Plus)

Kijk terug
Jan Roos, VNL
Kees van der Staaij, SGP

51.496347,3.614024

Deel dit artikel:

Reageren