'Georganiseerde misdaad in Zeeland neemt toe' (video)

'Georganiseerde misdaad in Zeeland neemt toe' (video)
'Georganiseerde misdaad in Zeeland neemt toe' (video) © Waterschap Scheldestromen
Drugsafval Waterschap 2

Minder handhaving

MIDDELBURG - Een 'uitgekleed' Openbaar Ministerie, minder politie en een rechtbank die dreigt te verdwijnen spelen volgens Ippel de georganiseerde misdaad in de kaart.
Criminelen uit Brabant
Uit cijfers van het Waterschap Scheldestromen blijkt dat zowel het aantal meldingen van wietafval als van gevaarlijk xtc-afval flink is toegenomen. "Het waterschap zegt dat ze beter opletten," zegt Ippel, "maar het zou ook een indicatie kunnen zijn dat de georganiseerde drugsteelt en -productie echt toenemen."
Zeeuwse rechtshandhaving neemt af
Volgens de UCR-professor is zo'n toename zeer waarschijnlijk. Ook denkt hij dat de productie van drugs verschuift van Brabant naar Zeeland. Ippel verklaart:  "De belangrijkste reden is vermoedelijk dat de rechtshandhaving in Zeeland achteruit is gegaan. Dat hoor je van het Openbaar Ministerie en de politie."
Criminoloog Pieter Ippel van de University College Roosevelt
Criminoloog Pieter Ippel van de University College Roosevelt © OZ

Accent op Brabant

De hoogleraar erkent dat Zeeland en West-Brabant weliswaar één politieregio vormen, maar het accent ligt volgens hem op de gebieden rond Breda en Tilburg waar veel aan de hand is op het gebied van drugs. Ippel: "Dat is hoogstwaarschijnlijk ten koste gegaan van de Zeeuwse rechtshandhaving."

Uitgekleed Zeeland

Zeeland moet volgens hem alert blijven op het behoud van rechtbank en politie. "We hebben 800 jaar een rechtbank in Middelburg, maar het is niet gezegd dat die blijft bestaan. Het OM is uitgekleed en de politie wordt waarschijnlijk weggezogen naar Brabant. Er wordt met cijfers geschermd die niet goed zijn uitgezocht."
Politiek niet alert
Al tien jaar geleden waarschuwde Pieter Ippel tegen de juridische leegloop van Zeeland. Hij legt de schuld ervan deels bij de Zeeuwse politici. "Ik vind dat de politieke organen in Zeeland het probleem te weinig op de agenda hebben gezet. De gelegenheid schept de dief. Als je weinig controle hebt en weinig rechtshandhaving, dan wordt het zeker voor de georganiseerde criminelen veel aantrekkelijker om hier te gaan ondernemen, want zij calculeren. Een individuele boef doet dat niet, maar een georganiseerde bende wel." 
Rechtbank Middelburg
Rechtbank Middelburg © OZ

Lucratief

De recente vondst in Rilland waarbij chemicaliën werden aangetroffen voor het maken van meer dan een miljard xtc-pillen en de vrachtwagen in Kloetinge waarin ook xtc-grondstoffen werden gevonden zijn volgens Ippel indicaties dat de drugsproductie in Zeeland toeneemt. Het is bijna te lucratief om het niet te doen. "Als je uitrekent hoeveel omzet daar mee kan worden gemaakt, dan is dat een gigantisch bedrag," zegt Pieter Ippel. 
Wiet en xtc
Er moet volgens de hoogleraar wel een groot onderscheid worden gemaakt tussen wiettelers en producenten van xtc: "Hennepkwekers zijn vaak amateurs, mensen die het als bijverdienste doen. Daar zit wel enige organisatie achter bij de aanleg van zo'n plantage en het weghalen van de planten. Maar voor xtc-laboratoria heb je per definitie een organisatie nodig, want dat vergt kennis, transport, een laboratorium en verdediging tegen andere drugsbendes."
Drugsafval, potten die zijn overgebleven na het telen van wietplanten.
Drugsafval, potten die zijn overgebleven na het telen van wietplanten. © Waterschap Scheldestromen
Aanpak
Volgens de UCR-hoogleraar moet je niet de illusie hebben dat de georganiseerde criminaliteit makkelijk is op te rollen. Maar een actieve bestrijding is nodig, omdat anders zelfs de kwaliteit van het bestuur kan worden aangetast. Ippel: "Daar ben ik ongerust over. Die criminelen beschikken over zo'n kapitaalkrachtige positie, dat ze invloed kunnen uitoefenen in de politiek en het dan van binnenuit kunnen uithollen."
Ondermijning
Ippel wijst op de situatie in delen van Noord-Brabant waar de onderwereld de bovenwereld ondermijnt. "Daarover is onlangs gepubliceerd," zegt Ippel. Hij doelt daarmee op het boek De achterkant van Nederland van wetenschapper Pieter Tops en journalist Jan Tromp. 
Criminoloog Ippel over georganiseerde drugshandel in Zeeland: 
Criminoloog Ippel over georganiseerde drugshandel