Geen koper voor Vlissingse fabriek Thermphos

VLISSINGEN-OOST - De curatoren hebben besloten de dochterondernemingen, apart van de Vlissingse fabriek, te verkopen. Daarmee verdwijnt voor de fabriek in Vlissingen-Oost de afzetmogelijkheid voor fosfor uit Zeeland. In de fabriek in Vlissingen-Oost wordt het basisproduct gemaakt, bij de andere fabrieken wordt de fosfor verwerkt tot allerlei producten.

Vestigingen
De curatoren verwachten dat één van de dochterondernemingen van Thermphos snel wordt verkocht. Naast de fabriek in Vlissingen-Oost heeft Thermphos vestigingen elders in Europa, en in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Over de verkoop van de winstgevende buitenlandse vestigingen zijn de curatoren positief gestemd.

Vakbond

Het personeel dat nog bij de fabriek werkt is vrijdagmorgen door de curatoren ingelicht. De vakbond spreekt over 'een zwarte dag'. Lilliane Schoone van FNV: "Wij zijn ontgoocheld, maar ook boos op curatoren." Werknemers spreken over 'grote teleurstelling'.

Overname

Tot donderdagavond was bij de curatoren nog hoop dat de fabriek in Vlissingen-Oost, samen met alle buitenlandse vestigingen, zou worden verkocht aan het Kazachstaanse Kazphosphate. Maar die overname is op het laatste moment afgeketst. Volgens de curatoren is daarmee de kans op verkoop van de fabriek in Vlissingen-Oost minimaal. Om de toekomst van alle vestigingen van Thermphos én de belangen van de schuldeisers veilig te stellen, hebben de curatoren besloten om de dochterondernemingen apart te gaan verkopen.

Failliet

Thermphos werd in november 2012 failliet verklaard. Het bedrijf raakte in de problemen door de economische crisis en door de kostbare omschakeling naar een milieuvriendelijke manier van produceren. Ook gaf het bedrijf in aan veel last te hebben van het dumpen van fosfor door hun grootste concurrent in Kazachstan.

Dossier

Meer over Thermphos in het speciale Thermphos-dossier op de website van Omroep Zeeland.