Dylan Snijder (16) Zeeuws kampioen oestersteken (video)

De 16-jarige Dylan Snijder is kampioen geworden bij deZeeuwse Juniorkampioenschappen Oestersteken. Hij opende maandagavond als snelste tien platte Zeeuwse oesters. De wedstrijd werd gehouden tijdens de FoodExpo in Goes.

Niet lekker
Twaalf leerlingen van De Rede Terneuzen, Nehalennia/Foodlab Middelburg, Pontes Pieter Zeeman Zierikzee en Pontes Goes gingen in drie groepjes de strijd met elkaar aan. Ze moesten tien oesters in zo kort mogelijke tijd openmaken. "Ik had geoefend en het ging best snel, maar dat het zo snel ging nu dat had ik niet verwacht", zegt de winnaar. Hij heeft een plastiek gewonnen en een oestermes. Maar hij eet geen oesters. "Nee, ik vind de structuur van een oester niet lekker."

Met zilte producten werken
Honderd leerlingen van de vier Zeeuwse (v)mbo scholen volgden de afgelopen week gastlessen over het oestersteken en het bereiden van oesters. "Het is een initiatief om jonge mensen die een horeca-opleiding volgen aan te moedigen meer met zilte Zeeuwse producten te werken, en eventueel te leren eten", zegt jury-voorzitter Marianne Ketting, oprichter van de Zilte Academie Zeeland. De jury lette niet alleen op de snelheid, maar ook of er geen gruis in de gestoken oesters zat, of de oester niet gebroken was en de opmaak op de schaal.

voorronde NK biertappen (foto: OZ)

Biertappen
Tegenover Het Wijntheater in hal 2 van de Zeelandhallen, waar de oestersteekwedstrijd werd gehouden, was er een voorronde NK Biertap. Met achttien deelnemers van verschillende cafés uit Zuid-West Nederland. Winnaar werd Gwen Nooteboom van Eterij-Tapperij Salud! uit Scharendijke.

Lees ook: Internationale lekkernijen op de FoodExpo

51.4911096,3.8741706

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Goes FoodExpo oesters kampioen
Deel dit artikel:

Reageren