Het beter maken van het Grevelingenmeer is begonnen

BRUINISSE - De eerste miljarden liters water stromen door deFlakkeese spuisluis in de Grevelingendam. Met het verwerken van hetwater is begonnen met het 'beter maken' van het Grevelingenmeer.

Rijkswaterstaat

Beide kanten
De oude spuisluis werkte slechts in één richting, van de Grevelingen naar de Oosterschelde. Na de renovatie van zeven miljoen euro is het nu ook mogelijk om via de zes kokers onder de Grevelingendam water van de Oosterschelde naar het Grevelingenmeer te brengen.  De afgelopen dagen is de spuisluis getest.

Lees ook: Spuisluis Grevelingendam staat even droog

Het beter maken van het Grevelingenmeer is begonnen (foto: Adri Padmos )Het beter maken van het Grevelingenmeer is begonnen (foto: Adri Padmos )

foto: Adri Padmos

Waterkwaliteit achteruit
Het water uit de Oosterschelde wordt gebruikt om het Grevelingenmeer te verversen. Met name in het oostelijk deel gaat de waterkwaliteit al jaren achteruit. In het stilstaande water komt het zuurstof niet tot op de bodem. Daardoor sterven bodemdieren, zoals kreeftachtigen, wormen en zeesterren.

Lees ook: 'Kwaliteit Grevelingen steeds slechter'

Brouwersdam
Aan de andere kant van het Grevelingenmeer, onder de Brouwersdam bij Scharendijke, zorgt sinds 1978 een inlaatmiddel voor een verbinding met de Noordzee. 

51.671522,4.1019074

Deel dit artikel:

Reageren