Voor Peter Wessel is het D'Oogste Tied

Zeven jaar is hij ermee bezig geweest: liedjes schrijven en zingenin het Zeeuws. De komende twee weken brengt Peter Wessel uit Goes het resultaat naar buiten, onder het motto D'Oogste Tied. Vrijdag ging het tweede liedje, K Wil D'r Ebbe,in première in De Muziekmiddag met Elias den Hollander.

Peter Wessel (foto: OZ)


Zingen

Peter Wessel (64) is een ervaren muzikant. Hij speelde in JP & The Seeger Sessionband, is actief in de coverband Y'Abba Do en werkt nauw samen met stadgenoot Kevin Village. Steeds was hij de gitarist, maar hij heeft altijd al willen zingen: "Eigenlijk kan ik niet zo goed zingen. Toen ik in m'n eigen Goese dialect ging zingen, gebeurden er twee dingen: je voelt je erg op je gemak en de kwaliteit van je zang staat niet meer voorop. Ik focus op de expressie en de tekst."

Tijd
De liedjes samen vormen een album, D'Oogste Tied. "Het werd tijd om het te doen. Veel liedjes gaan ook over het concept tijd. Ik ben inmiddels 64, ouder, contemplatiever." Peter kiest ervoor om de liedjes één voor één uit te brengen. Donderdag verscheen Eennachtsvlieg, vrijdag gaat K Wil D'r Ebbe in première. "Op deze manier breng je het project op een bijzondere manier onder de aandacht en trek je meer publiciteit."

Peter Wessel VOOR INTERNET

Dialectmuziek
Ook artiesten als Tonnie Dieleman, Peter Slager en Toon Moerland hebben dialectmuziek uitgebracht. Peter Wessel vermoedt dat de aantrekkingskracht mede zit in de zoektocht naar identiteit. "Het heeft misschien te maken met de geopolitiek. Binnen Europa willen we Nederlander zijn, en binnen Nederland misschien wel Zeeuw, maar misschien gaat dat te diep."

Wedstrijd
Het is niet voor het eerst dat Peter Wessel dialectmuziek uitbrengt. Eerder deed hij mee aan de wedstrijd om de Beste Zeeuwse Cover van Omroep Zeeland. Daarvoor maakte hij de liedjes Het Mooie Beveland (Madonna - La Isla Bonita) en An de Kook (J.J. Cale - Cocaine). Voor het Valentijnsconcert schreef hij Waer.

Peter Wessel - Waer

[Youtube:https://www.youtube.com/embed/IKkfo9cP-Wk]


Muzikale hulp

Peter Wessel heeft alles zelf geschreven, maar riep wel muzikale hulp in. "Ik wilde eerst alles zelf doen, inclusief de productie, maar andere mensen geven een andere impuls aan je muziek." Op de opnames zijn te horen: Aagje Feldbrugge en Marieke Brokamp (viool), Franklin Schieman (saxofoon), Monty van Belzen (accordeon), Hans Notebaart (trompet), Lindy de Jong (backing vocals), Sipko Nobel (toetsen), Peter de Smet (dobro) en Matthijs Sturm (drums).

Opluchting
Voor Peter is het een enorme opluchting dat het project, na zeven jaar, klaar is. In ieder geval smaakt het naar meer. "Ik zei steeds tegen mezelf: stop met nieuwe liedjes maken, maak eerst dit af. Ik blijf zingen in dialect. Ik vind het leuk, het is een vocale taal en het klinkt mooi, vind ik." Vrijdag kwam het tweede liedje naar buiten: K Wil D'r Ebbe. De Zeeuwse tekst is gebaseerd op een Engelse tekst van Aagje Feldbrugge.

51.4644394,3.5963944

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Peter Wessel dialectmuziek
Deel dit artikel:

Reageren