Ook bewoners monumentale panden willen zonnepanelen

Ruim honderd bewoners van de Middelburgse binnenstad toonden dinsdagavond interesse in zonnepanelen. Niet voor op hun eigen dak, want veel van hun woningen hebben een monumentale status. Het gaat om collectieve zonne-energie, in de vorm van een zonnepark aan de rand van de stad.

Ook bewoners monumentale panden willen zonnepanelen (foto: OZ)

ITEM zonnepanelen Middelburg

Informatiebijeenkomst
Zeeuwind wil bijna 1.200 zonnepanelen plaatsen in een nieuw zonnepark bij de Mortiere, aan de rand van Middelburg. Om deelnemers te ronselen voor het collectieve zonnepark hield de organisatie dinsdag in de aula van de Zeeuwse bibliotheek een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van het postcodegebied 4331.

Schuine daken
Naast de monumentale status kampen de bewoners van dat postcodegebied met nog een probleem. Vaak zijn de oude, schuine daken in het centrum niet optimaal voor het opwekken van zonne-energie, met name door de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zone en door de helling.

Belangstellenden
Of ze het nu doen voor het geld of voor het milieu, meestal is het een beetje van allebei, één ding staat vast: de toegestroomde belangstellenden hebben wel oren naar zonnepanelen. Ze kunnen een zonnecertificaat kopen bij de nog op te richten coöperatie. Daarmee kunnen ze naar verwachting ruim 26 euro per zonnepaneel per jaar besparen op hun energierekening. Ze moeten dan wel een contract voor vijftien jaar afsluiten.

Zonnepark
Op de gemeenteloods aan de Waldammeweg komen 200 zonnepanelen. En van het zonnepark dat gebouwd wordt aan de Torenweg, met 55.000 zonnepanelen naast woonboulevard de Mortiere, worden zo'n 1.000 zonnepanelen beschikbaar gesteld. Zo moet het ook voor bewoners van een monumentaal pand in Middelburg centrum mogelijk worden om te profiteren van zonne-energie.

Lees ook:
1200 zonnepanelen voor centrum Middelburg
Komst groot zonnepark Middelburg definitief

Postcoderoos Middelburg (foto: Omroep Zeeland)

Groede
Op meerdere plaatsen in Zeeland zijn al soortgelijke coöperaties opgericht waarmee mensen gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen. Zoals in Schoondijke bijvoorbeeld. Maar volgens Adrie Neufeglise van de stichting achter dat collectieve zonnepark, de Stichting Duurzaam Groede, had dat wel veel voeten in de aarde.

Opstartproblemen
"Het gaat nu goed, maar in het begin was het lastig opstarten", zegt Neufeglise. Hij gaf bij de bijeenkomst een lezing over zijn ervaringen in Schoondijke. "We hadden in het begin helemaal geen ervaring hiermee, dus hadden we veel opstartproblemen. Maar we delen graag onze ervaring met dit Middelburgse initiatief en andere vergelijkbare initiatieven in Zeeland."

Lees ook:
Eerste particuliere zonnepark in Zeeland krijgt vorm
Geen gedoe, wel groene stroom en het kan groot worden
Eerste particuliere zonnepark komt er

51.478481,3.6199563

Meer over dit onderwerp:
walcheren middelburg zonnepanelen
Deel dit artikel:

Reageren