Bunker gevonden bij werkzaamheden marinierskazerne (video)

Een verrassing bij de aanleg van de toegangsweg naar de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Bij werkzaamheden aan dePoortersweg is er een Duitse bunker gevonden. Het gaat om een mitrailleuropstelling, een zogenoemde Tobroekbunker. De bunker is onderdeel van het Duitse kernwerk, ook wel citadel genoemd.

Citadel
De Duitser hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een vesting aangelegd die liep van Fort Rammekes, via Abeele en Koudekerke naar Valkenisse. Die vesting moest helpen om een invasie te voorkomen. Binnen die vesting lag nog een tweede vesting ter verdediging van de haven van Vlissingen. Dat was de citadel.

Verrassing
Het is een verrassing dat de bunker nog intact is. Het gebied waar de bunker staat is volgens bunkerdeskundige Hans Sakkers namelijk zwaar gebombardeerd. Deze Tobroekbunker is een van de weinige overgebleven bunkers. Waarschijnlijk is deze niet geruimd omdat hij onder het maaiveld lag.

Bijzonder
De Tobroekbunker is volgens Sakkers alleen in West-Europa te vinden. Bovendien is deze bunker bijzonder, want het gebouw heeft een achteringang terwijl een zij-ingang gebruikelijk is. In de bunker is munitie gevonden. Daarom zijn er rond de bunker uit voorzorg hekken geplaatst.

Bunker gevonden bij werkzaamheden marinierskazerne (video) (foto: OZ)

51.4547333,3.5980827

Deel dit artikel:

Reageren