Geen Zeeuwse ophef over komst struikelstenen

Het Zeeuwse struikelstenencomité heeft nog geen wanklanken gehoord over de struikelstenen. Dat zegt Marianne Gossije van het comité in reactie op de ophef die over struikelstenen is ontstaan in Amsterdam. Daar stapte een echtpaar naar de rechter om de herdenkingsstenen voor hun deur weg te krijgen.

(foto: Anke Tanihatu / Omroep Zeeland)

ITEM Struikelstenen

Gebrek aan communicatie
Gossije denkt dat de problemen in eerste instantie zijn ontstaan door een gebrek aan communicatie. "Wij proberen van tevoren altijd contact op te nemen met de huidige bewoners", vertelt Gossije. Amsterdam heeft geen overkoepelend orgaan voor de struikelstenen zoals Zeeland dat wel heeft.

Onder de indruk
De struikelstenen worden geplaatst bij huizen waar in de Tweede Wereldoorlog joden zijn opgepakt en naar een concentratiekamp zijn gedeporteerd. Op de stenen staan de namen van de vroegere bewoners en het kamp waarin zij vermoord zijn. Volgens Gossije heeft het Zeeuwse struikelstenencomité alleen maar enthousiaste reacties gekregen als zij de herdenkingsstenen wilde plaatsen. "Mensen zijn alleen maar erg onder de indruk en vinden het van toegevoegde waarde voor hun huis", zegt Gossije.

Overdreven
Gossije vindt het allemaal erg overdreven wat er in Amsterdam gezegd wordt. Zij verdenkt de huiseigenaren ervan bang te zijn dat hun huis in waarde daalt omdat de stenen voor de deur liggen. In De Telegraaf meldt het echtpaar dat zij een probleem met de stenen hebben vanwege een overleden kind. Door het overlijden van het kind maakt de steen volgens de Amsterdammers te veel los. Wel heeft het stel besloten de juridische strijd te staken, meldt De Telegraaf.

51.4644523,3.5963837

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws