Collectie brilmuseum gaat in de verkoop (video)

De collectie van het brilmuseum Ogen tekort in Burgh-Haamstede wordt, als het aan eigenaar Henk Bergmans ligt,in z'n geheel verkocht. Bergmans heeft ervijftig jaar over gedaan om de collectie te verzamelen en hij zou het verschrikkelijk vinden wanneer de brillen op allerlei plekken terecht zouden komen. De collectie moet verkocht worden omdathetenige brilmuseum in Nederlandin september zijn deuren sluit.

Optiek
Bergmans komt uit een optiekfamilie. De fascinatie voor brillen is hem dus met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd is hij al gestart met het verzamelen van brillen. Eerst in een schoenendoos, toen kwam er een aantal vitrinekasten in de woonkamer en uiteindelijk werden het er zoveel dat hij een geschikte locatie heeft gezocht voor zijn museum.

Brillen
De nadruk in het museum ligt op, hoe kan het ook anders, brillen. Zo zijn er zonnebrillen, duikbrillen, vliegeniersbrillen, veiligheidsbrillen, oude brillen, nieuwe brillen, maffe brillen en beroemde brillen. En naast brillen zie je ook brillenkokers, spiegels, mooie, gekke en toepasselijke kleding en hoofddeksels met bijpassende brillen, schilderijen en honderden andere attributen die met zien, kijken en ogen te maken hebben.    

Kopers
Bergmans wil de collectie 't liefst in z'n geheel verkopen aan een museum of verzamelaar. Hij heeft het afgelopen jaar al meerdere malen contact gehad met eventuele kopers, maar dat heeft tot op heden niets opgeleverd. "Er zijn ook verzamelaars die geïnteresseerd zijn, maar die willen dan alleen brillen uit een bepaalde periode of brillen die gemaakt van een bepaald materiaal."

(foto: OZ)

Theo Voorzaat 
Er zijn ook brillen die Bergmans niet verkoopt. Bijvoorbeeld een bril van kunstenaar Theo Voorzaat uit Dreischor. Voorzaat heeft een paar jaar geleden één van zijn brillen geschonken aan het museum. "Een bijzondere bril, want het linker glas is namelijk beschilderd. Het is een wintertafereeltje. Je ziet de boerderij waar hij woont in de sneeuw. Echt heel erg mooi.''

Koninklijke familie
Daarnaast heeft hij vier brillen van de koninklijke familie in z'n bezit. Drie brillen zijn van wijlen koningin Juliana en één bril van prins Bernard. "Ik heb deze brillen op een veiling gekocht en was daar natuurlijk erg blij mee. Vooral omdat de brillen ook allemaal daadwerkelijk gedragen zijn."

(foto: OZ)

Sleutel
In september draait Bergmans voor 't laatst de deur op slot en levert hij de sleutel in bij de eigenaresse van de schuur. "Ik wil er nog niet aan denken, maar weet natuurlijk dat dit moment komt." Ondanks dat het pijn doet, is hij niet bang dat hij in een zwart gat valt. "Ik heb heel veel hobby's, dus zal me niet snel gaan vervelen. Daarnaast heb ik inmiddels geaccepteerd dat het museum dicht gaat. Het verwerkingsproces namelijk al begonnen toen ik heb besloten om te stoppen."

Collectie brilmuseum gaat in de verkoop (video) (foto: OZ)

51.6968921,3.7468455

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Burgh-Haamstede Brilmuseum
Deel dit artikel:

Reageren