Op Noord-Beveland kwam de dood uit de lucht (video)

Het luchtruim boven Zeeland was het toneel voor honderden drama's in de Tweede Wereldoorlog. Een database met die gebeurtenissen bestond al, nu komen er ook boeken met uitgebreide verhalen. Het eerste deel gaat over Noord-Beveland.

Drama's
Oud-Bressiaander Wim de Meester stond aan de wieg van de een database met ruim 600 vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. De website is in beheer van de stichting Wings to Victory en bij elke crash staan rapporten, beschrijvingen en foto's. Toch ontbrak er iets volgens amateur historicus Kees Stoutjesdijk: de menselijke verhalen achter de drama's.

V1 raket
Dus gingen Stoutjesdijk en De Meester op zoek naar ooggetuigen, familieleden en overlevenden. Dat resulteerde uiteindelijk in een uitgebreide verslaglegging van 24 crashes op Noord-Beveland, en een aantal bonus hoofdstukken met extra informatie. Tragische verhalen over dodelijke crashes en een Duitse V1 raket die insloeg in Kortgene , maar ook avonturen van piloten die ontsnapten aan de Duitsers.  

(foto: omroep zeeland)

Meer boeken
Oorspronkelijk wilden de heren één boek uitbrengen met alleen de verhalen over Noord-Beveland, maar inmiddels smaakt het avontuur naar meer en komen er ook boeken over Schouwen en Zeeuws-Vlaanderen. Het eerste deel wordt op 12 april gepresenteerd in Wissenkerke.

51.585073,3.7460737

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws