Techniek: te belangrijk om aan mannen over te laten (video)

Techniek is te belangrijk om aan mannen over te laten, die uitspraak klonk vandaag tijdens de aftrap van de Girlsday. Dat evenement moet meiden warm maken voor een baan in de techniek. De landelijke aftrap vond dit jaar in Zeeland plaats.

Technische opleiding
De cijfers liegen er namelijk niet om. Weinig meiden kiezen voor een technische opleiding, Zeeland loopt daarin achter op de rest van het land en Nederland loopt daarin ook nog eens achter op de rest van Europa. Volgens Cocky Booij, organisator van de Girlsday, komt dat omdat Nederland een traditioneler land is dan we soms denken. Ook is de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen in Nederland laag. 

Toekomst
Vorig schooljaar kozen zo'n 1500 meiden voor een technische opleiding. Dat is slechts 22 procent van alle meisjes in het voortgezet onderwijs, het MBO en het HBO. Landelijk gezien kiezen dertig procent van de meiden voor een toekomst in de techniek. Volgens Cocky Booij wordt er tegen meiden nog te vaak gezegd dat ze iets met talen moeten doen terwijl ze ook vaak goed zijn in exacte vakken. 

Met een flinke knal en 100 gillende meiden is de Girlsday techniek geopend in het topshuis op Neeltje Jans #omroepzeeland pic.twitter.com/tK0uswDwCy

— Anoek de Gardeijn (@AnoekDG) 13 april 2017

Feestelijke opening
In het Topshuis is de Girlsday feestelijk geopend en die stond in het teken van groene energie. Daarom is ook voor de locatie op Neeltje Jans gekozen. Met windmolens en de getijdencentrale om de hoek.

Bedrijven
Daarna mochten de leerlingen op bezoek bij één van de dertig Zeeuwse bedrijven die meedoen aan het project. Een forse groei, want vorig deden nog maar drie bedrijven mee. Deelnemende bedrijven waren onder andere Yara in SLuiskil, Dow in Terneuzen en Kloosterboer in Vlissingen-Oost. 

51.641018,3.7094039

Meer over dit onderwerp:
Neeltje Jans Girlsday topshuis techniek nibri
Deel dit artikel:

Reageren