Molen draait dankzij halve oplossing (video)

BURGH-HAAMSTEDE - Molen de Graanhalm in Burgh-Haamstede draait tijdelijk met slechts twee wieken. De Graanhalm is een van de vijf Zeeuwse molens die zijn stilgelegd omdat ze wieken hebben waarvan de bouten kunnen loslaten.

Te weinig kracht
Molenaar Piet Jan Landegent kwam met een oplossing. Hij haalde de risico-wieken weg zodat de molen, op halve kracht, toch kan draaien. Helemaal ideaal is het volgens hem niet, er is meer wind nodig om de molen aan het draaien te krijgen en er komt niet genoeg kracht vrij om tarwe te malen. 

Pannenkoeken
De situatie in Burgh-Haamstede is extra vervelend omdat er bij de Graanhalm een pannenkoekenhuis gevestigd is waar ze bakken met meel van de molen. Omdat het seizoen net geopend is, besloot Landegent om de molen dan ieder geval half te laten draaien, zodat bezoekers er nog een beetje plezier van hebben.

Monumentenzorg
De wieken waarvan de bouten kunnen loslaten zijn nog niet heel oud. Monumentenzorg had molenaars in de buurt van de zee juist geadviseerd om deze soort te gebruiken. De speciale wieken waren nodig omdat ze een extra behandeling nodig hebben in verband met het zout in de omgeving. Landegent hoopt daarom dat hij niet zelf voor de kosten moet opdraaien. 

Lees ook:
Molens stilgelegd omdat wieken kunnen losschieten

(foto: oz)(foto: oz)

51.6935766,3.738051

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Burgh-Haamstede
Deel dit artikel:

Reageren